Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Politikerna räknar med att journalister glömmer

Publicerad 2011-09-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är dags att journalisterna skärper sig. ­Annars är risken stor att politikerna fortsätter att lura dem.

Låt mig ta ett exempel:

i somras berättade folkhälsominister Maria Larsson (DN 17 juli) att regeringen skulle satsa 50 miljoner kronor på att bekämpa narkotika. Andra medier hakade på i vanlig ordning och det blev en lyckad dag för Maria Larsson och regeringen. Budskapet var glasklart: regeringen satsar i kampen mot narkotika. 

Det som aldrig kom fram var att Maria Larsson har gjort en stor neddragning när det gäller arbetet mot narkotika i Sverige, förmodligen det största sveket någonsin mot missbrukare i Sverige. Mellan åren 2002–2007 satsades omkring 400 miljoner kronor i ett brett projekt, där pengarna gick till tullen, polisen, skolan, socialtjänsten, hälso- och psykiatriska vården samt missbrukarvården. Arbetet var inriktat på både det ­förebyggande, det polisiära ­arbetet och på behandling. De här satsningarna gav också bra resultat.
 

Men för Maria Larsson och regeringen var skattesänkningarna för de rikaste människorna i Sverige viktigare. I stället för att satsa på att unga killar och tjejer inte börjar knarka fick hon och jag omkring 100 000 kronor mera i plånboken. Trots att många av dem som arbetar med att bekämpa narkotika protesterade lades projektet ned. Allt det här var Maria Larsson väl medveten om när hon berättade om satsningen i somras. Ändå fick hon de 50 miljonerna att framstå som nya pengar.

När en politiker presenterar en ”satsning” bör en journalist alltid undersöka om en neddragning har gjorts tidigare. Många politiker räknar nämligen med att sådant faller i glömska och därmed inte upptäcks.
 

Särskilt dåliga på att granska politiker med rymligt samvete är journalister när de ”får” nyheten med möjlighet att vara först. Belöningen brukar vara att nyheten får en mer framskjuten plats i tidningen eller nyhetssändningen än den egentligen förtjänar. Med krav på snabb publicering är det inte lätt för journalisten att göra ordentlig research eller att komma med starka invändningar. För i så fall kan journalisten vara säker på att det inte blir några flera nyheter från den politikern.

Trots att det kan vara svårt, måste journalister bli bättre på att kontrollera historien.

För det är inte bara journalister som blir lurade. Ytterst är det ju svenska folket som ­inte får den korrekta bilden av hur det ligger till.

Journalister ska inte medverka till att människor blir lurade. Inte politiker heller för den delen.

Thomas Bodström