Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kommunerna straffar äldre

tuff vardag Hemtjänstpersonalens dagar präglas av högt tempo, ensamarbete och dåligt stöd. Kommunerna måste förbättra arbetsvillkoren. När personalen lider drabbas även de gamla och sjuka.

22 juni 2013

Hemtjänst

I dag är det många av oss som är lediga, en del kanske till och med precis har vaknat upp efter gårdagens midsommarfirande. Någon ska påta i trädgården, ­någon åka skateboard, en annan bara ligga i soffan och titta på ”Sopranos”.

Men i dag, på en av årets mest lediga dagar är det faktiskt rätt många som måste gå till jobbet.

Hemtjänstanställda, till exempel.

Och den verksamheten ser ­likadan ut i dag som den gjorde i går och som den sannolikt kommer att göra i morgon.

Värkande kroppar

Enligt en rapport skriven av Ingela Målqvist, personal­vetare och utredare vid Karolinska ­Institutets folkhälsoakademi, är arbetsdagen för hemtjänst­personal präglad av högt ­tempo, ensamarbete och dåligt stöd från cheferna.

Många arbetar med värkande kroppar, känner sig trötta ­fysiskt och psykiskt. Varannan anställd inom hemtjänsten tycker att de ägnar för lite tid åt brukarna.

I veckans nummer av tidningen Kommunalarbetaren får vi veta hur anställda behandlas i privata hemtjänstföretag i Stockholmstrakten.

Där kan man läsa om ­Rebecca, som hade arbetsdagar på 14 timmar. Om Emelie, som arbets­givaren hindrade från att upp­söka sjukhus efter en trafik­olycka. Och om Sara, som inte fick ­graviditetspenning när chefen vägrade skriva på intyget.

Dessutom visar tidningen att 13 av de 19 kommunerna i Stockholms län på tre år inte gjort ett enda oanmält besök hos de ­företag man betalar ut miljontals skattekronor till.

Gör inga uppföljningar

En majoritet av kommunerna kräver att företagen ska följa svensk arbetsrättslagstiftning, men när företagen väl släppts in i värmen så gör kommunerna inga uppföljningar av hur ­arbetsgivaren verkligen sköter sig. Få vet hur de anställdas scheman ser ut och få vet om de anställda verkligen får betalt för förflyttningstider.

”De ska sköta sig”

Stockholmskommunerna verkar inte så bekymrade. ­Enligt Helena Åhman, tillförordnad socialchef i Vallentuna, spelar det ingen roll om de ­privata hemtjänstföretagen fungerar som arbetsgivare.

– De ska sköta sig som ut­förare av tjänster så att våra brukare får en god och säker vård, ­säger hon till Kommunal­arbetaren.

Som om inte en personal som lider under orimliga arbets­villkor och kommunal slapphänthet tillslut även drabbar gamla och sjuka.

Följ ämnen i artikeln