Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Allt fler faller ner i sista skyddsnätet

Jonna Sima.

Drygt en kvarts miljon svenskar är beroende av socialbidrag som inkomst. Det är minst 200 000 för många, skriver Akademikerförbundet SSR i en aktuell rapport. 85 000 av dem har tvingats till socialen på grund av arbetslöshet, för att föräldrapengen inte räcker till eller för att de är sjuka men utförsäkrade.

De psykiskt sjuka och av andra anledningar arbetsoförmögna som social­bidraget egentligen är till för utgör i själva verket bara 18 procent av samtliga socialbidragstagare.

Trygghetssystemen förändrade

Det här visar hur de svenska trygghetssystemen som vi känner dem har förändrats i grunden.

Sedan regeringen gjorde om a-kassan har en halv miljon lämnat omställningsförsäkringen. I dag står sammanlagt 30 procent av arbetskraften helt utan a-kassa.

En bekymmersam utveckling är också att människor som jobbar men ändå inte får lönen att räcka till – de som på engelska kallas ”working poor” – är en grupp som växer. Ändå fortsätter regeringen att upprepa sitt mantra om att det är för höga trösklar (läs: för höga löner) på arbetsmarknaden.

Snabbt i fattigdom

Tanken med socialbidraget var att det skulle fungera som ett sista skyddsnät. Så är det inte längre.

I dag kan någon som blir av med jobbet snabbt befinna sig på ett sluttande plan rakt ned i fattigdom. Som social­bidragstagare får du inte ha några ägodelar av värde. En sambos inkomster, barnens sommarjobbslön, en peng från en vän – allt dras av från bidraget.

Skulder hamnar hos Kronofogden, vilket direkt förmörkar utsikterna för att ta sig uppåt och vidare i livet.

Akademikerförbundet SSR konstaterar att trygghetssystemen snabbt måste förändras. Det borde rimligen även en Alliansregering inse.

I grunden handlar om något så enkelt som anständighet.

Följ ämnen i artikeln