Äntligen ett program om EU:s möjligheter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Buenos Aires lär betyda ”god luft” på spanska. Det är ett bra namn på platsen för veckans klimatförhandlingar. När miljöminister Lena Somme- stad och hennes kolleger anländer till Argentina i dag har tjänstemännen redan kämpat i en vecka för att minska utsläppen av växthusgaser.

Äntligen ser det lite ljusare ut i miljöarbetet. Visserligen sitter George W Bush kvar i Vita huset, men Ryssland har godkänt det viktiga Kyotoprotokollet. Förhandlarna har en bra grund att stå på när de ska enas om den fortsatta strategin.

Det hade aldrig gått utan EU. Miljörörelsen hyllar unionens insatser för att hålla ihop Kyotoprotokollet. Svenska politiker som Margot Wallström och förre miljöministern Kjell Larsson har spelat avgörande roller.

Vi svenskar hör till de mest EU-kritiska folken. Alltför sällan beskrivs möjligheterna och framgångarna. De politiska partierna tassar försiktigt efter junilistans triumf i EU-valet.

Därför är det välgörande att höra om det program som Europas socialdemokrater ska anta på torsdag kväll. Tanken är att ställa 66 konkreta krav på den nya EU-kommissionen.

Programmet sätter hållbar utveckling i centrum för EU:s arbete. Vårtoppmötena måste handla om en helhet – ekonomi, sociala villkor, bättre miljö. Det är en tydlig skillnad mot borgerliga utspel om lättnader för företagen.

Tillväxten ska få fart genom en samordnad ekonomisk politik och ökade investeringar, enligt s-programmet. Det låter som ett eko från Allan Larssons framsynta rapporter för tio år sedan. Bredbandsnäten ska byggas ut kraftigt och miljöhänsyn bestämma vilka vägar och järnvägar som får stöd.

Det märks att socialdemokratin lyssnat på kvinnorörelsen och fackföreningarna. Lagstiftningen mot könsdiskriminering måste skärpas och ett handlingsprogram tas fram som gör det lättare för kvinnor på arbetsmarknaden. Sexslaveri och kvinnovåld ska bekämpas, rätten till abort försvaras.

Facket har fått gehör för bättre arbetsmiljö och ökat medbestämmande genom de europeiska företagsråden.

EU ska använda sin ekonomiska makt för att förbättra villkoren för anställda i andra delar av världen, med klädsektorn som pilotprojekt. Dessutom ska multinationella företag betygsättas efter hur de sköter miljöskyddet och sitt sociala ansvar.

Däremot är det tunt på förslag om flyktingpolitik och integration. Här försöker författarna kompromissa mellan starka viljor som drar i olika riktningar. Förslaget att skapa EU-regler för invandrares rättigheter och skyldigheter kan lätt hamna snett.

Sammantaget är det ett framåtsyftande och ovanligt konkret politiskt program. Det är glädjande att Göran Persson spelat en viktig roll i arbetet.

Fortfarande tvekar Tony Blair och Gerhard Schröder. Om partiledarna ändå kan anta texten på torsdag är det en stor framgång.

Äntligen kan vi hoppas på en rejäl ideologisk strid mellan höger och vänster i EU-kommission och parlament.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln