Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

En riktigt grisig EU-valrörelse

Nu handlar det mesta om grisar. För en gångs skull debatterar EU-kandidaterna ett och samma ämne.

Frågan om djurskydd är dessutom något som verkligen avgörs i EU. De som vill rädda grisarna har all anledning att gå och rösta på söndag.

Läget är verkligen akut. I många europeiska länder utfodras grisar slentrianmässigt med antibiotika för att de ska växa bättre. Djuren utvecklar resistens och de senaste dagarna har debatten handlat om den danska svinuppfödningen. Nio av tio danska grisar bär på de multiresistenta gula stafylokockerna MRSA.

Fyra döda

Förra veckan bekräftade de danska myndigheterna att en fjärde dansk nu smittats och avlidit i följderna av just MRSA. Sammanlagt har fyra danskar därmed dött i blodförgiftning därför att antibiotikan inte bitit på bakterierna.

Ingen av de döda personerna hade jobbat med grisar. I Danmark diskuterar man därför om MRSA har börjat smitta på andra sätt, till exempel mellan människor. I USA menar forskare att bakterien kan spridas via svingödsel. Andra är rädda för att köttet kan smitta och den svenske socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff vill stoppa importen av danskt griskött.

Om inte annat, skulle ett importstopp markera mot den danska svinuppfödningen.

Hot mot hälsan

Danmark bryter mot EU:s djurskyddsbestämmelser. Det är inte tillåtet att ge grisar medicin i förebyggande syfte. Danmark är dock inte det enda land som bryter mot EU-reglerna. Cypern, Italien, Spanien och Tyskland leder antibiotika-toppen i EU.

Två tredjedelar av all antibiotika i världen går till djur. Det blir medicin i stället för god djurhållning och när resistensen ökar är det vi människor som drabbas. Infektioner och lunginflammationer riskerar att åter bli dödliga sjukdomar. Världshälsoorganisationen WHO rankar den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot människors hälsa.

Missbruket av antibiotika måste stoppas. Länder som bryter mot EU-reglerna måste få kännbara ekonomiska straff.

EU måste sätta upp tydliga mål för hur antibiotikaanvändningen ska minska och de svenska parlamentarikerna kan driva på för ett friskare Europa.

Följ ämnen i artikeln