Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Salee kränktes – och fick böter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra året berättade radioprogrammet Kaliber om Salee Charatanyaki, sömmerska och mönsterritare från Thailand. Hon erbjöds arbete på ett företag i Varberg. Väl i Sverige tvingades hon arbeta som sömmerska sex dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. Den sjunde dagen städade hon.

Salee jobbade utan kontakt med omvärlden. Hon fick inte lämna arbetet och bostaden utan att arbetsgivaren följde med. Hon fick bara ringa sin familj någon gång i månaden, övervakad av arbetsgivaren.

För jobbet fick Salee tusen kronor i månaden i handen och tusen kronor som sattes in på ett konto i Thailand. De pengarna skulle betala hennes barns skolgång.

Efter fyra år fritogs Salee av en bekant till arbetsgivaren. Sedan inleddes två förundersökningar om olaga frihetsberövande från arbetsgivarens sida. Båda lades ner. Istället åtalades arbetsgivaren och Salee för brott mot utlänningslagen.

I slutet av juni dömdes de båda till dagsböter av Varbergs tingsrätt.

Salees advokat säger att domen har ”jättestor betydelse”. Den visar att Salee var arbetstagare och då har hon möjlighet att kräva arbetsgivaren på förlorad arbetsinkomst, menar han.

Jag skulle hellre vilja säga att domen är häpnadsväckande dum. Visst, Salee borde få betalt för alla de timmar hon jobbat. Arbetsgivaren måste ge henne den lön hon enligt svenska regler har rätt till.

Men att Salee – efter att ha behandlats så illa – över huvud taget ska dömas för brott är inte rimligt. Hon har utnyttjats av arbetsgivaren på ett sätt som självklart måste ge arbetsgivaren hela ansvaret för det som skett.

Så resonerar LO. De vill avskaffa straffet i utlänningslagen för personer som arbetar illegalt i Sverige. I stället ska arbetstagaren kunna kräva skadestånd av arbetsgivaren – för glappet mellan den lön som utbetalats och den lön som kollektivavtalet kräver. Lagen om anställningsskydd borde ändras så att arbetstagaren kan få ett allmänt skadestånd om hon kränkts.

”På samma sätt som vid prostitution bör vi straffa kunden, inte den som blir utnyttjad”, skriver LO:s vice ordförande Erland Olauson och Leif Håkansson i Dagens Nyheter.

Lyssna på LO. Illegala arbetare med svältlöner blir allt vanligare i Sverige. Det är inte längre en företeelse som Sverige kan blunda för, en hemskhet som bara förekommer i hårdare länder långt borta. ”’Latinolöner’ har tyvärr blivit ett begrepp på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Olauson och Håkansson.

Att som arbetsgivare utnyttja arbetare utan papper är inte bara maktmissbruk: att suga musten ur människor som är beroende av en. Det bär också spår av rasism. Varför ska folk ha lägre löner och sämre arbetsvillkor bara för att de inte är svenskar från början, för att de sökt sig hit från fattiga villkor någon annanstans? De gör ju samma jobb.

Jag har inget emot att svenska företag anställer människor från andra länder, bara de behandlar dem lika anständigt som oss andra. Att värna de papperslösas invandrarnas rättigheter är inte protektionism. Det är att stå på de utsattas sida på en arbetsmarknad som tyvärr gör skillnad på folk och folk.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln