Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Satsningar på jobb för unga får vänta

I veckan inledde regeringsalliansen sin valrörelse med att publicera siffror som gör gällande att 200 000 nya jobb har skapats – trots finanskrisen.

Att befolkningen växer och att antalet människor i arbetsför ålder ökat ännu mer sedan Fredrik Reinfeldt tog makten tänker man inte låtsas om.

Så här är det: arbetslösheten i Sverige ligger i dag på 8,5 procent. Det är, hur man än vänder sig, massarbetslöshet.

Det borde vara besvärande för regeringen Reinfeldt. Än mer besvärande borde det vara att ungdomsarbetslösheten är uppe i 25,8 procent. De långtidsarbetslösa ungdomarna blir dessutom allt fler.

Det är en oacceptabel kostnad för samhället, både socialt och ekonomiskt. Vår höga ungdomsarbetslöshet har blivit en angelägenhet för Europa.

En miljard i stöd

I somras beslutade EU:s länder om en sysselsättningsgaranti för kontinentens unga arbetslösa. Denna ungdomsgaranti innebär att varje EU-land ska se till ­alla arbetslösa unga inom fyra månader ska erbjudas jobb, lärlingsplatser, praktik ­eller utbildning som kan leda till riktiga arbeten.

Strax innan jul lanserade EU-kommissionen ett krisstöd till regioner i medlemsländer där fler än var fjärde ung är utan jobb. För Sverige handlar det om mellersta Norrland, norra Mellansverige och Sydsverige. EU bidrar med hundratals miljoner och hoppas att svenska ­regeringen skjuter till pengar. Stödet uppgår totalt till en miljard.

Andra har kommit igång

Så hur går det för Sverige? Sådär.

Arbetsmarknadsdepartementet kan fortfarande inte förklara hur satsningen mot ungdomsarbetslösheten ska se ut. Det kanske blir klart senare i vår, uppger de.

Samtidigt har både Finland och Norge redan sin ungdomsgaranti på plats. Även Frankrike som också brottas med hög ­arbetslöshet är i gång.  

De politiska krafttagen mot ungdomsarbetslösheten får vänta. Tills vidare får vi nöja oss med moderata siffror som ­inte säger någonting.

Följ ämnen i artikeln