Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Skolorna vill ha de lönsamma eleverna

Uppdaterad 2013-10-31 | Publicerad 2013-10-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Duktiga flickan fick dubbelt så många skolplatser som den stökiga killen. Bilden ur kvällens tv-program Uppdrag granskning

Jan Björklund säger att han är förbannad, men vad hade han väntat sig?

Kvällens tv-program "Uppdrag granskning" hade inte ens börjat sändas förrän skoldebatten var i gång igen. Den här gången avslöjar programmet hur friskolor väljer ut elever. Att rektorerna bereder plats för en ambitiös flicka medan de säger nej till en pojke med utländskt namn och dåliga betyg.

"Uppdrag granskning" sänds klockan åtta i kväll. Alla föräldrar borde titta på programmet för det visar hur barnen blivit lönsamhetsfaktorer på den svenska skolmarknaden. Att det inte bara handlar om elevernas rätt att välja skola, utan också om hur skolorna väljer elever.

Enligt skollagen är det givetvis förbjudet. Skolorna måste ta emot alla elever. Om en skola har för många sökande får man använda sig av något system som "först till kvarn" eller "den som bor närmast går först". Och utåt säger rektorerna i tv att de är öppna för alla elever.

Men när den dolda mikrofonen är på, då kryper det fram.

Från London

Den fina flickan som just kommit hem från London blir erbjuden dubbelt så många skolplatser som den stökiga killen med utländskt namn. Flickan möts av ett kvittrande välkommen medan killen får betydligt bistrare besked om att det inte finns plats. Om att kön är för lång.

Varje elev tar med sig en skolpeng till skolan. Eftersom friskolorna strävar efter vinst på varje elev vill de helst ha de som är lönsamma. Duktiga flickan som kräver mindre lärartid. Som inte stör sina kamrater, som inte stökar ner men som gör reklam för skolan med sina höga betyg. Hon som betalar sig bättre än den stökiga killen som har problem med språket eller någon diagnos som till exempel adhd.

Ingen överraskning

Att skolorna sorterar barn är upprörande, men inte särskilt förvånande. Diskrimineringsombudsmannens jurist Carl Lind menar att Uppdrags gransknings avslöjande inte kommer som någon överraskning. Han uppmanar föräldrar att läsa sina rättigheter.

Frågan är bara vilka föräldrar som är beredda att slåss för att barnet ska gå i en skola som egentligen inte vill ha det som elev? Hur kommer det att kännas att skicka i väg barnet till den skolan varje morgon?

Vi har fått en skolmarknad där vissa barn är oönskade.

Valde bort

En mamma berättar för Aftonbladet att hon valde bort den Montessoriskola som bara ville ta emot en av hennes två söner. Skolan meddelade att den andra sonen, som hade Aspergers syndrom, "inte passade in i gruppen".

– Han var utdömd i förväg, säger mamman.

Montessoriskolan anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen där man erkände diskrimineringen och parterna träffade en förlikning.

Men så långt har det alltså gått. Barn hamnar hos diskrimineringsombudsmannen därför att skolan - som borde vara deras rättighet - inte välkomnar dem. Det är inte konstigt att Jan Björklund är förbannad. Det finns skolor som skor sig och det är barnen som drabbas.