Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Brytningen i Kallak måste kunna stoppas

Brittiska bolaget Beowulf mining har börjat provborra i Kallak, fyra mil norr om Jokkmokk.

Det är väldigt långt mellan Gotland och Norrbotten.

En hotad skog på Gotland blir snabbt en riksangelägenhet medan hela Norrland kan perforeras innan stockholmarna reagerar. De har inga sommarstugor där uppe och dessutom utspelas den senaste miljöstriden på samisk mark.

I vilket fall har nationens intresse för gruvprospektering hittills varit minst sagt marginellt.

I dag åkte hela sametinget till Kallak och kanske kan det bidra till lite mer uppmärksamhet.

Vi måste orka ta en nationell debatt om gruvbrytningen i Sverige. En diskussion som inte stannar på lägstanivån: jobb eller miljö och sedan blir alla osams och därmed orkar ingen föra debatten vidare.

Kanske är det miljöhänsyn som skapar framtidens gruvjobb? Kanske går det är kombinera det korta perspektivet med det långsiktiga?

I Kallak strax utanför Jokkmokk verkar det dock vara för sent.

Där provborrar redan brittiska Beouwolf Mining mitt i renarnas vinterbetesland. Bolaget räknar med att bryta 150 miljoner ton järnmalm under femton år.

Jokkmokks kommun står bakom brytningen.

– Vi måste förbättra befolkningsutvecklingen, säger kommunalrådet Stefan Andersson (S) till SVT:s Nordnytt. Vi har ganska stora problem med att klara servicen på grund av befolkningstappet.

Men kommunalskatten på gruvarbetarnas löner är väl det enda Jokkmokk kan hoppas på. Beouwolf Mining betalar bara ett par promille i mineralersättning till stat och markägare här i Sverige.

Femton år går ganska fort och snart kan Jokkmokk stå där utan andra tillgångar än ett gruvhål, förödd natur och förstörd rennäring.

Men näringsminister Annie Lööf tror att Norrbotten är Stureplan. Hon vill inte höja avgifterna för utländska gruvbolag. Hon vill underlätta för marknadskrafterna så att det blir ännu lättare och billigare för utländska gruvbolag att exploatera de svenska naturtillgångarna.

Men Sverige ska inte skänka bort sina naturtillgångar. Gruvan i Kallak måste kunna omprövas med hänsyn tagen till miljö, rennäring och kommunens långsiktiga överlevnad.

Det ska kosta på att gräva upp svenska kommuner.

Följ ämnen i artikeln