Helt riskfritt att förfölja romer
4 oktober 2012
Romer
Natten mellan den andra och tredje augusti 1944 mördades 3 000 romer i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau. Det romska folkets historia hade präglats av diskriminering och övergrepp, men vidrigheterna i augusti för 67 år sedan blev inte en slutpunkt på förföljelserna.
I augusti i år tvingade invånarna i en Marseille-stadsdel cirka 40 romer att lämna sitt tältläger. Sedan satte man eld på det. Under Nicholas Sarkozy franska presidentskap beslöt man att utvisa alla ickefranska romer som brottslingar, utan någon som helst juridisk process.
I Norge rasar en hätsk debatt om romer, Fremskrittspartiet vill deportera östeuropeiska romer och medier rapporterar om våldsamma attacker. I Tjeckien placeras barn automatiskt i skolklasser för barn med psykiska funktionshinder – för att de är romer.
I går avslöjade SR:s Studio Ett att bensinstationer över hela landet diskriminerar romer. På en tredjedel av de besökta stationerna fick personer klädda i traditionella romska kläder inte hyra bil. Men en halvtimme senare hyrde man glatt ut till radions reportrar, trots att man tidigare sagt att alla fordon var upptagna.
– Om det stämmer att det är på det här viset så är det allvarligt, det är mot vår policy, det är inte så vi arbetar, säger Ola Enquist från Statoil.
”Är man rom så är man”
Problemet är att det är precis så här vi arbetar. Vi bränner inte romska läger, men det finns sannolikt ingen minoritetsgrupp det är så acceptabelt att uttrycka fördomar om. Romer är tjuvar och bedragare. De slåss. De arbetar inte. De vanvårdar sina barn. Och romska kvinnor stoppar in tjuvgods i sina klänningar.
I Dagens Nyheter beskriver skribenten Lawen Mohtadi en episod från Bokmässan i Göteborg. Två progressiva
författare samtalar. ”Jag skulle aldrig köpa en bil av en zigenare”, säger en av dem. ”Är man rom så är man. Det är liksom inget man bara blir.”
Trakasseras trots lagändring
Sju av tio anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen kommer i dag från romska kvinnor. Anmälningarna vittnar om hur man inte får komma in på kaféer, butiker, campingplatser och hotell.
Kontroller, gliringar, nedsättande tillmälen, menande blickar och rena trakasserier är vardagsmat för många romer som rör sig ute.
Att så många av oss kränker romer i vardagen visar vilket obekymrat förhållande svenskar – oavsett klass, kön och ålder – har till fördomsfulla stereotyper.
Svenska lagar som tidigare förbjöd romer att bosätta sig var de ville och rösta är borta. Men rasismen mot romer finns kvar.
Det är inte bara bensinmackarnas ansvar att göra upp med den.