Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skivbolagen ska inte agera polis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det går aldrig att veta vem som står bakom ett ip-nummer i dessa trådlösa tider

Jason ”Timbuktu” Diakité är en av de artister som motsätter sig det nya lagförslaget om fildelning.

15 November 2008. Regeringens lagförslag om fildelning lämnas över till riksdagen vid månadsskiftet.

De borgerliga partierna svettas just nu över lagtexten.

Den internationella underhållningsindustrin jublar redan och en rad artister skriver en debattartikel i Dagens Nyheter: ”Äntligen är Sveriges regering på väg att lägga fram ett förslag till stöd för upphovsrätten på nätet.”

Det var nog att ta ut segern i förskott.

Oro över personlig integritet

Lagförslaget mot illegal nedladdning väcker mycket starka känslor.

Artisterna värnar om sin upphovsrätt, de vill ha betalt för sina verk. Låt oss slå fast det med en gång: självklart ska vi värna upphovsrätten. Artisterna har rätt att bestämma över sina verk och tjäna pengar på dem.

Frågan är hur artisterna ska få in sina pengar.

Underhållningsindustrin har lobbat för det länge och EU har antagit direktivet Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive). Den svenska regeringens första Ipred-förslag har mött motstånd i lagrådet, som vill veta hur lagen påverkar den personliga integriteten.

Bolagen får driva in

Oron är befogad, lagförslaget gör underhållningsbolagen till poliser med rätt att registrera internet-

användarnas ip-nummer. Blotta misstanken att en tonåring laddat ner musik skulle hamna i ett register hos skivbolaget.

Sedan kan bolaget begära ut personuppgifter om den misstänkte för att kunna skicka ut kravbrev. Om inte skivbolaget får betalt kan det gå vidare till domstol. Inför risken att få stå för rättegångskostnaderna skulle väl vem som helst betala och skiv-

industrin har hittat en helt ny intäktsform.

Vi kan inte låta skivindustrin jaga nedladdande ungdomar. Det är polisen som ska jaga brottslingars ip-nummer och driva frågor till domstol. Regeringens första Ipred-förslag är ett hot mot rättssäkerheten. Det går aldrig att veta vem som står bakom ett ip-nummer i dessa trådlösa tider. Många kan använda samma ip-nummer i en familj eller i ett hus. Det räcker med att vara i närheten av ett oskyddat ip-nummer.

Förnyelse behövs

Bloggvärlden rasar, på Facebook har ”Stoppa Ipred” samlat över 31 000 medlemmar hittills. Inför risken att få en ny FRA-debatt sliter regeringen med förslaget.

Det finns olika lösningar. Artisterna ska ha betalt. Industrin borde lägga sin energi­ på att förnya sig. Lyssna på de yngre artisterna, som Timbuktu och Basshunter. I en MMS-undersökning saknade en majoritet av de tillfrågade bra, lagliga sajter för nedladdning. Kanske det är bättre att förtjäna pengarna än att skrämma dem till sig?

EF