I Jerusalem är läget explosivt
Allt fler börjar tala om en ny Intifada, ett palestinskt uppror
JERUSALEM Det är sol och ganska varmt i världens kanske heligaste stad. Att komma upp till tempelberget där al-Aqsamoskén och Klippdomen ligger är en knepig process.
Just i idag är läget lugnt, men spänningen ligger hela tiden strax under ytan, alla verkar vara beväpnade. De senaste veckorna har den plats där vi står varit i centrum för en våldsspiral som kostat flera människor livet och ökat konfliktnivån mellan Israel och Palestina.
Allt fler börjar tala om en ny Intifada, ett palestinskt uppror.
Här uppifrån Tempelberget är konflikten bokstavligen en fråga om kvarter och enskilda hus. Söderut ligger det gamla judiska Jerusalem och längre åt väster den moderna israeliska staden. Åt norr de gamla muslimska kvarteren och österut tronar Olivberget.
De palestinska stadsdelarna i östra Jerusalem är snart helt omringade av israeliska bosättningar.
Vapenvila sedan augusti
Den 23 april i år försonades de två palestinska fraktionerna PLO, som domineras av partiet Fatah och som styr på Västbanken, och Hamas, som styr Gaza.
Avtalet skedde i stor utsträckning till Fatahs fördel. I den nya palestinska samlingsregeringen som formades den andra juni fanns inte en enda Hamasminister samtidigt som Hamas formellt överlät kontrollen över Gaza till PLO.
Som motprestation hade Hamas förväntat sig att den nya palestinska regeringen skulle ta över ansvaret för att betala ut löner till statstjänstemän i Gaza och att gränsövergången mellan Gaza och Egypten i Rafah skulle öppnas. Inget av detta skedde.
Istället eskalerade konflikten och krig bröt ut mellan mellan Israel och Hamas under sju veckor mellan juli och augusti.
Mordförsök
Sedan 26 augusti har det visserligen varit vapenvila men istället har den sociala oron ökat, även på Västbanken.
Nyligen försökte en palestinier mörda den ledande israeliske aktivisten Yehuda Glick som tillhör den rörelse som vill utöka det israeliska inflytandet över Islams heliga platser på tempelberget.
Denna rörelse driver just nu en kampanj för att judar ska få möjlighet att be, inte bara vid klagomuren utan även uppe på själva tempelberget, där al-Aqsamoskén och Klippdomen idag ligger.
Sedan en tid har de fått ett allt större inflytande i israelisk politik och myndigheterna har börjat begränsa möjligheten för framför allt yngre muslimska män att be på tempelberget. Som en protest ber de på gatorna utanför vilket varit en källa för ytterligare våldsamma sammandrabbningar.
I går lättades restriktionerna något vilket inger visst hopp.
Spänningen stiger
Under de senaste veckorna har enstaka palestinier vid flera tillfällen genomfört attacker mot israeler med vad de haft till hands, bilar, grävskopor, knivar.
Israel har svarat med omfattande våld vilket inte direkt kylt ner läget.
Men varken Palestinas president Mahmoud Abbas eller de palestinska säkerhetsstyrkorna vill ha något ytterligare våld. Inte heller i Gaza finns egentligen något intresse för detta. Hamas är både militärt och politiskt försvagade efter kriget i Gaza och deras allierade Muslimska brödraskapet blir allt mer förföljda i Egypten.
Allt detta minskar risken för en ny Intifada, men enligt de flesta bedömare står läget just nu och väger.
"Chockerande"
Senaste Gazakriget blev förödande. Enligt FN förstördes 18 000 bostäder vilket gjorde 108 000 människor hemlösa, 17 av 32 sjukhus skadades och mellan 20 och 30 procent av systemen för vatten och avlopp skadades.
2100 palestinier och 73 israeler miste livet. Majoriteten av palestinierna var civila, många barn. Amnesty kallar det en "chockerande brist på respekt" för civila liv från Israels sida.
Skadorna skulle ta många år att åtgärda även om man hade tillräcklig tillgång till cement och byggmaterial, vilket man inte har eftersom Israel begränsar importen.
Antagligen tar det några år innan nästa militära urladdning. Men utan en förnyad diplomatisk process för fred är det ändå bara en fråga om tid.
Ingen militär lösning
Israel har rätt, och skyldighet, att skydda sig befolkning mot terror, som Hamas raketbeskjutning. Dock har man i egenskap av starkare part ett stort ansvar för att konflikten inte går överstyr igen.
Samtidigt finns positiva tecken. På Västbanken håller den palestinska myndigheten successivt på att bygga upp en stat med alla dess institutioner. Det är möjligt att detta arbete, efter den palestinska försoningen, kan ta fart även Gaza.
En sak står i varje fall helt klar.
Vid Jerusalems heliga platser och i dess trånga gränder finns ingen militär lösning.
Här finns bara tolerans, samexistens och kompromisser.
Eller gemensam undergång.