Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ska fan vara förälder till dagens skolbarn

Foto: Colourbox

Ja, det ska fan vara förälder i dagens Sverige. Den senaste tidens friskoledebatt har varit näst intill omöjlig att tolka.

Vad innebär de olika politiska överenskommelserna egentligen för en familj med skolbarn?

Skärpt meddelarskydd, hävdar de sex partierna M, FP, C, KD, S och MP i den stora överenskommelsen om friskolan.

Det betyder att lärarna kan larma om något är väldigt fel på barnens skola. Och visst är det viktigt att lärarna anonymt kan berätta utan risk att få sparken. Men är det inte ännu viktigare att partierna faktiskt strävar mot en skola utan problem?

Offentlighetsprincip, säger samma partier och menar att skolornas ekonomiska resultat ska redovisas öppet.

Därmed blir det upp till varje förälder jämföra skolornas räkenskaper. Bli riskanalytiker, räkna på nyckeltal och ifrågasätta interna transfereringar. Se där, ännu en uppgift att foga till det stora livspusslet.

Mer skolinspektion innebär till sist att myndigheten Skolinspektionen ska kontrollera elevernas resultat. Inspektionen ska vidare kunna beordra in fler lärare och blir inte det bra, då får skolan böta. De sex partiernas överenskommelse handlar uppenbarligen mer om kontroll än om utbildning.

Frågan är om något av dessa kontrollsystem hade hjälpt när en hel skolkoncern i veckan lades ut till försäljning. I sin senaste årsredovisning hade John Bauerskolorna en omsättning på 1,4 miljarder och en rörelsevinst på 74 miljoner. På John Bauers hemsida kan man läsa att "storlek och erfarenhet skapar trygghet för våra elever och för föräldrar."

Man ska uppenbarligen inte stirra sig blind på vinsten.

Vinsten ska inte stå i fokus, säger också S och MP i sin särskilda extraöverenskommelse. Om de vinner valet tänker de införa en lag som tvingar skolbolagen att ha utbildning som huvudsyfte.

John Bauer ägs av det danska riskkapitalistbolaget Axcel. På deras hemsida kan varje förälder läsa följande: "Vi är nämligen bara intresserade av en riktig försäljning. För oss är exit-strategin totalt avgörande, eftersom det är här investeringen realiseras i ett utbyte till investerarna."

Vad det betyder? Ja, antagligen att Axcel och John Bauer struntar i både utbildning och vinst. De vill bara använda svenska elevers skolpengar till att bygga upp bolag som de sedan kan sälja dyrt. Buyout-investeringar. Man köper, rationaliserar och säljer dyrt. Frågan är hur mycket muskler en svensk skolinspektion kan sätta emot när det internationella råkapitalet kör ett sådant race.

Eleverna i John Bauerskolorna vet inte vad som händer dem till hösten. Det är faktiskt inte klokt. I Sverige har vi garantier för banker och sällskapsresor, men inte för skolor.

Ta utbildningen på allvar, byt perspektiv i skoldebatten. Från ekonomi till undervisning. Från kontroll till krav på jämlik utbildning.

Alla elever måste veta att den skola de väljer kommer att utbilda dem för livet och inte för den snöda vinningens skull.

Följ ämnen i artikeln