”Made in Sweden” kan jag läsa i stålet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om de bilder som hänger på en arbetsplats uttrycker den yrkesstolthet de anställda känner tillhör arbetarna på Bahco i Enköping de stoltaste jag träffat. På väg till verkstadsklubbens lilla kontor guidas jag genom korridorer där väggarna är fullhängda av bilder på verktyg.

Reklamfoton av skiftnycklar och tänger, grafiska blad med verktygsmotiv och diplom för formgivning.

I en vägkorsning utanför fabriken står en tre meter hög skiftnyckel.

Nils-Ola Pahlin är ordförande för verkstadsklubben. På hans stol har en gång den tidigare metallordföranden Leif Blomberg suttit.

I bokhyllan på fackexpeditionen står verktyg och nycklar uppställda som prydnader. ”Made in Sweden” läser jag i stålet på den skiftnyckel som ligger framför mig.

– Stämplar de Bahco på nycklar från Kina så tror jag det är slut, säger Pahlin.

Bahco är svensk industrihistoria. Sedan 1999 ägs verksamheten av den amerikanska verktygskoncernen Snap-on Inc.

I torsdags kom beskedet som kan betyda slutet för en 120-årig epok. De amerikanska ägarna och den franska företagsledningen vill se tillverkningen i Enköping nedlagd. Produktionen av de klassiska skiftnycklarna, sedan patentet 1892 har det tillverkats mer 100 miljoner exemplar, ska flyttas, kanske till Spanien. Jobben för 275 människor försvinner.

– Jag har varit ute i verkstaden på morgonen, säger Pahlin.

Under vårt samtal kommer flera medlemmar in på den minimala expeditionen för att ställa frågor om framtiden. Oron är stor, nästan alla har arbetat länge på Bahco.

– Det är bara några stycken som anställts de senaste åren. De flesta har från 15 års anställningstid och uppåt, säger Roger Lundin, vice ordförande i verkstadsklubben.

I många familjer arbetar båda på Bahco.

Beskedet om nedläggningen kom som en kalldusch. Den senaste tiden har signalerna tvärt om handlat om ökad produktion och nya anställningar. Enköping har bland annat tagit över produktionen av skiftnycklar från just Spanien. Ett nytt skift skulle ha startat i helgen.

– Vi har precis gjort klart med korttidsanställningar av 15 personer från ett bemanningsföretag. De har knappt hunnit börja, säger Pahlin.

Produktionen går för högvarv. Produktiviteten har steg för steg ökat och lagren töms lika fort som fabriken lyckas fylla dem.

– Försäljningen har gått bra, säger Lundin.

Det som produceras i Enköping säljs vidare till försäljningsbolag inom koncernen för produktionskostnaden. Självkostnadspris med andra ord.

Vinsten uppstår i nästa led.

– Tidigare hade vi full insyn, säger Pahlin.

Nu är det knappast någon i Enköping, inte ens företagsledningen, som med säkerhet kan säga hur verksamheten går ekonomiskt.

– Jag tror en svensk ägare hade varit mer öppen, säger Pahlin.

I måndags startade MBL-förhandlingarna. För facket återstår att om möjligt bringa klarhet i kalkylerna bakom nedläggningsbeslutet.

Och att ta hand om de människor som drabbas.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln