Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fredrik Reinfeldts maskulina initiativ

Beskedet i debatten: Är moderat - inte feminist

Nu ger Fredrik Reinfeldt upp om kvinnorna.

Det fanns en tid när Fredrik Reinfeldt tyckte om att prata om jämställdhet. Politikintresserade svenskar minns kanske hur han i ett jultal för några år sedan markerade mot våld mot kvinnor. Andra kanske minns hur han reste runt i landet och samtalade med kvinnor anställda i välfärden.

Men nu är det slut med det!

I takt med opinionsframgångarna för Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har statsministern nämligen hittat en ny fiende: feminismen.

Ena dagen varnar han för hur feminismen kommer att "drabba" Sverige och hur det röda och rosa partiet vill omstörta samhället. Andra dagen slår han fast att han tänker "samla alla krafter som inte tror på Fi för deras svar leder till kaos".

I dag var det partiledardebatt och Gustav Fridolin (MP) passade på att fråga statsministern om han är feminist. Svaret är en framtida klassiker:

– Jag kan avslöja att jag är moderat, jag är väldigt trygg i den beteckningen. Jag misstror ismer som kan uttolkas av andra. Jag vill leva fritt och tänka fritt och jag tillhör ett parti som är fritt.

Och ett parti som har mycket, mycket svårt att attrahera kvinnliga väljare kanske man får tillägga.

Det är nu inte så konstigt.

Under åren med Fredrik Reinfeldt som statsminister har männen kört ifrån kvinnorna - ordentligt.  Räknat i kronor så har det könade inkomstgapet ökat från knappt 45 000 kronor per år för åtta år sedan till 63 000 kronor nu.

Förklaringen är jobbskatteavdraget. I regeringens senaste budget var det männen som kom ut som de stora vinnarna. Nytt jobbskatte­avdrag och föreslaget höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt - som enligt Finansdepartementets egna analyser till 61 procent går till män.

Den som tjänar mycket får mer kvar i plånboken, lågavlönade får mindre. Och kvinnor jobbar ju oftare i låglöneyrken och som deltidare.

I dag berättar Kommunalarbetaren hur Moderaternas förändringar av a-kassan har drabbat arbetare inom kommun- och landsting. När försämringar i a-kassan fick betala skattesänkningar missgynnades de med osäkra anställningar och deltider.

Enligt Kommunalarbetaren får varannan kommunalare i dag ingen ersättning alls från a-kassan och måste låna av sin familj för att klara sig.

Till detta kan vi lägga försämringarna av socialförsäkringarna som drabbat kvinnor allra hårdast. 7 av 10 av de cirka 40 600 som utförsäkrades 2010 var kvinnor.

Så att landets kvinnor är ointresserade av Fredrik Reinfeldt är ingen nyhet men hans vimsande om feministisk revolution säger i alla fall något viktigt: nu struntar han i kvinnorna.

Följ ämnen i artikeln