Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dörren till Sverige leder till utnyttjande

Det ska bli lättare för asylsökande som har fått avslag att stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare. De borde ha gjort det svårare att utnyttja folk också.

Det ska bli lättare för människor att stanna kvar i Sverige.

Det har regeringen och Miljöpartiet nu kommit överens om. På regeringssammanträdet i dag klubbades en lagrådsremiss om "cirkulär migration". Utländska doktorander, studenter och deras anhöriga berörs när lagändringarna träder i kraft i juni.

Dessutom ska det bli enklare för människor som fått avslag på sin asylansökan att stanna kvar i Sverige som arbetskraftsinvandrare.

– I dag ska man ha haft ett arbete i sex månader, det förkortas till fyra månader, säger Miljöpartiets Maria Ferm till Svenska Dagbladet.

I fjol sökte 54 259 människor asyl i Sverige. 12 048 fick avslag och enligt Migrationsverket sökte 349 av dessa arbetstillstånd.

198 fick avslag, 151 fick bifall. Det är inga stora numerärer vi pratar om, men villkorsändringen kanske kan få någon effekt, att fler asylsökande söker - och får - arbetstillstånd.

Fuskar med systemet

Det är positivt att fler dörrar öppnas till Sverige, men ihop med dagens besked hade det också varit välkommet om man gjort något åt de groteskerier som följt i spåren av de nya reglerna för arbetskraftsinvandringen.

Vi har läst hur Deniz, Hong Yan och Hassan har behandlats.

Hur bärplockare, tillverkningsarbetare, anställda på restauranger och skogsarbetare exploateras.

Vi pratar förstås om de många fallen av utnyttjade människor som följt i dess spår och arbetsgivare som vet att fuska med systemet.

Teoretiskt finns det krav på att löner och villkor för arbetskraftsinvandrare ska vara schyssta. Praktiskt ser det annorlunda ut.

Erbjudandet om arbete man får är inte rättsligt bindande och oseriösa arbetsgivare kan skicka in ett papper med påhittade siffror till Migrationsverket och sedan är det bara att köra.

Riskfritt låta folk slava

Den som jobbar har inga möjligheter att göra något. Det finns nämligen inga fungerande sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar anställda. Det är i praktiken helt riskfritt att låta folk jobba för slavlöner.

Från statens sida är signalen tydlig: om arbetsgivaren blir påkommen med att utnyttja någon så riskerar hen att bli av med sitt arbetstillstånd. Arbetstagaren har tre månader på sig att hitta ett nytt jobb - annars åker hen ut ur landet.

Utvecklingen mot att det är arbetsgivare - inte staten - som bestämmer om man får stanna i Sverige kan ingen tycka vara helt oproblematiskt.

Skarpa åtgärder för hur man ska komma till rätta med det här borde Maria Ferm och Tobias Billström haft med sig i dag.

Nu riskerar en dörr till Sverige också leda till ett jobb med slavlön och natthärbärge i en kall källare som ägs av en skrupelfri arbetsgivare

Följ ämnen i artikeln