Borgerligt program för storbolagens EU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingenting om konsumentskydd. Inget om jämställdhet, öppenhet, tuffare miljöpolitik. Naturligtvis tyst om arbetsvillkor och fackliga rättigheter.

”Vi vill arbeta för att stärka Europas konkurrenskraft och därmed skapa ekonomisk tillväxt och fler jobb.” Så lyder en nyckelmening när de borgerliga partierna presenterar sin Europapolitik. Gårdagens debattartikel i Svenska Dagbladet visar att alliansen är överens. Det ekonomiska samarbetet står i centrum. Annat ska rensas bort.

Det stämmer med den linje partierna drivit i riksdagen sedan medlemskapets början. Ingvar Carlssons initiativ för att få upp jobben på EU:s dagordning kallades föraktfullt för ”Europa-Ams”. De borgerliga gillade inte heller att länderna skulle jämföra sina framsteg för bättre arbetsplatser, utbyggd barnomsorg och minskade sociala skillnader.

Förslaget till tjänstedirektiv är ytterligare ett exempel. När socialdemokraterna och facket varnade i EU-valrörelsen talade de borgerliga partierna om ”hjärnspöken”. Lars Leijonborg höll upp en Ikeanyckel och påstod att det var det som förslaget handlade om.

Ett år har gått. Gatorna i Bryssel har fyllts av demonstranter mot tjänstedirektivet.

Facket i hela Europa protesterar mot sämre arbetsvillkor. Miljörörelsen varnar för att nationella miljölagar upphävs. Centerpartister i riksdagen anser att det behövs ändringar, folkpartister är oroade för effekterna på alkoholpolitiken. Alliansens syskonpartier i Tyskland och Frankrike går emot förslaget.

Av detta märks ingenting i debattartikeln. Moderaternas Gunilla Carlsson och hennes medförfattare kritiserar regeringen för att ”svartmåla tjänstedirektivet och medverka till att det urvattnas”. Sanningen är att hennes allierade Jacques Chirac i Frankrike står högst upp på barrikaderna.

Det som förvånade mest i går var att kristdemokraten Anders Wijkman skrivit under en artikel utan tydliga miljökrav. Den gamle naturskyddaren har engagerat sig för klimatet i EU-parlamentet men lever singelliv i sin partigrupp.

Däremot simmar moderaternas Gunnar Hökmark i mittfåran. Han leder också tankesmedjan European enterprise institute, som ger stort utrymme till skribenter som anser att EU:s klimatpolitik är för dyr och att kemikalieförslaget Reach borde skrotas.

Många borgerliga partier i Europa går emot Turkiets EU-medlemskap. Gunilla Carlsson och hennes kollegor förtjänar beröm för att de tar strid mot dem som inte vill se ett muslimskt land i EU. ”Vi är varma anhängare av en fortsatt EU-utvidgning”, skrev de i går. Där är de stora partierna i Sverige överens.

Konflikten mellan höger och vänster är däremot mycket närvarande på andra områden. Det är i EU striden står om villkoren på svensk arbetsmarknad, om framtidens miljöpolitik, om konsumenternas rättigheter.

Om detta bör valet 2006 också handla.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln