Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sverige ska inte betala homohat

”Morgonen efter att Ugandas president Yoweri Museveni undertecknade landets nya lag mot homosexualitet vaknande vi till nyheten att en av våra gayvänner ­hade lynchats av en mobb. Hans partner blev svårt misshandlad och ligger nu på sjukhus”.

Så skriver en ugandisk transkvinna i ett brev till den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian.

Efter införandet av en lag som innebär att hbtq-personer kan dömas till livstids fängelse fruktar hon ett folkmord på Ugandas sexuella minoriteter: ”Det här är ett nödmeddelande till hela världen”, skriver hon.

Och världen tycks lyssna.

Indraget bistånd

Ett antal europeiska länder – däribland Danmark – drar in allt bistånd till den ugandiska staten och omdirigerar pengarna till olika organisationer i landet.

Världsbanken har fryst en låneutbetalning till Uganda på grund av lagstiftningen. Blekinge tekniska högskola bryter allt samarbete med Ugandas största universitet, Makarere, på grund av den nya lagen.

Och i går meddelade så den svenska regeringen – efter samtal med RFSL och människorättsorganisationer – att man beslutat att hålla inne 6,5 miljoner av ­biståndet till den ugandiska regeringen. 

Sveriges bistånd till Uganda är varje år 250 miljoner kronor, 70 miljoner går ­direkt in i staten. Det är pengar som inte kan ­vara ovillkorade, och nog bör vi ­göra som våra grannar: Mer pengar till organisationer, mindre pengar till en hatisk stat.

”Inte välgörenhet”

Men precis som sajten Faktabloggen påpekar så är inte Uganda ensamt att ­kriminalisera homosexualitet. Stora mottagarländer av svenskt bistånd dömer ­homosexuella till livstids fängelse (Tanzania) eller döden (Afghanistan).

”Svenskt bistånd är inte välgörenhet för förtryckarregimer”, deklarerade ­demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) i går.

Med gårdagens biståndsbesked om Uganda får man väl anta att regeringen nu för samtal om hur man ska göra med pengaflödet till andra stater som förtrycker hbtq-personer.

Följ ämnen i artikeln