Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Uniflex – symptom på sjukt arbetsliv

Vikariat, inhopp, projektanställningar, bemanningsföretag, ­f-skattande frilansar med ­enskild firma eller aktiebolag.

Den svenska arbetsmarknaden är en vildvuxen rabatt, i alla fall när det gäller formerna för hur man anställs.

I går avslöjade Sveriges Radios P3 Nyheter och P4 Stockholm att bemanningsföretaget Uniflex hittar på jobb för att slippa betala lön till sina anställda.

Om du anställs av ett bemannings­företag måste arbetsgivaren betala en garantilön, även om de inte hittar ett uppdrag åt dig.

Undantaget är om du skulle tacka nej till ett uppdrag, då slipper bemanningsföretaget betala lön. Sveriges Radio berättar nu att Uniflex systematiskt ringt runt till anställda och erbjudit jobb så långt ­borta att de anställda tackat nej – och därmed också blivit av med lönen.

Nu visar det sig att de jobb som Uniflex ringt och erbjudit sina anställda över ­huvud taget inte finns. Så sparar man några kronor genom att straffa ­sina ­anställda som inte tagit uppdrag som ­inte ens finns.

Uniflex är inte vilket företag som helst, det är inga ljusskygga typer som står bakom den piffiga logotypen. ­Företaget är enligt arbetsgivar­organisationen Bemanningsföretagen auktoriserat: ”Auktorisationen är en garanti för kunderna att den leverantör de anlitar är seriös och följer lagar och regler”.

Uniflex vd Jan Bengtsson sitter i styrelsen för Bemanningsföretagen, är stämmoombud i Svenskt Näringsliv och ingår i Bemanningsföretagens ­förhandlingsdelegation för kollektiv­avtalen.

Uniflex är ett av landets största ­bemanningsföretag och en av bemanningsbranschens främsta företrädare, så man ställer sig oundvikligen frågan om Uniflex metoder är regel och praxis i branschen. På Handelsanställdas förbund tror man det.

2010 omsatte företagen som hyr ut ­arbetskraft över 20 miljarder kronor. Och i fjol ökade omsättningen med 27 procent.

Nog måste Uniflex ha råd att betala ut lön till sina anställda.

Följ ämnen i artikeln