Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Almedalen förvandlas till ett stinkande träsk

Uppdaterad 2016-03-22 | Publicerad 2016-03-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folk uppmanas att stänga av vattnet när de tvålar in sig. "I värsta fall tar vattnet slut"

Rosévin Almedalens alla mingel kan bli annorlunda i framtiden.

Gotland har blivit det nya Kalifornien. Vattenbristen runt Visby är akut och precis som i Hollywood är det eliten som drabbas. Det blir inget vatten i poolerna i sommar.

Det blir inga gröna gräsmattor och region Gotland uppmanar alla som kommer till ön att snåla med dricksvattnet.

Stäng av vattnet

På regionens hemsida rekommenderas både gotlänningar och turister att dra ner på duschandet. Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna. Använd tandborstmugg och lägg ett par tegelstenar i toalettens vattentank så går det åt mindre vatten vid spolning.

Från första april gäller bevattningsförbud för hela ön.

Förbudet innebär att det blir stopp för bevattning av fotbollsplaner och nej till påfyllnad av pooler. Region Gotland kommer att vara mycket restriktiva med dispenser så det blir en torrlagd sommar.

Helt utan vatten

– I värsta fall tar vattnet slut, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) till tidningen Hela Gotland.

– Det är låga vattennivåer i de regionala täkterna. Tingstäde träsk bör vara fullt vid den här tiden på året, men är det inte.

Vattenledningen från Tingstäde har dessutom inte bytts på 50 år.

– Skulle något hända med ledningen i sommar skulle situationen bli kritisk. Då kan vi stå helt utan vatten, avslutar Tommy Gardell.

Tänk er Almedalen utan duschar. Ett politiskt stinkande träsk. För Gotland som gärna välkomna eliten från Stockholm är vattenbristen givetvis ett stort problem. Aldrig tidigare har den uppmätta grundvattennivån varit så låg. Den drabbar både invånare med egen brunn och dem som får kommunalt vatten från grundvattentäkter.

Vårmarker

Regionen jobbar nu med att ta fram lösningar. På kort sikt kan vatten köras ut till drabbade byar. På lång sikt kan återställandet av våtmarker förbättra vattensituationen. Regionen ställer också stort hopp till nya avsaltningsanläggningar. Den första byggs just nu i Herrvik på östra sidan av ön och i sommar ska den leverera dricksvatten till ungefär 2000 personer.

Att salta av Östersjövattnet kommer dock att bli en dyr och energikrävande process. Frågan är om den förgiftade Östersjön verkligen går att rena. Avsaltat vatten saknar också de livsviktiga mineraler som brukar finnas i det vatten vi dricker.

Prägla Almedalen

Gotland kommer sannolikt aldrig mer bli ett vattenparadis. Regionen hör tillsammans med Öland och Kalmar till de torraste delarna av Sverige. I SMHI:s klimatmodeller förutspås ett torrare klimat i de östra delarna av landet. Det är för tidigt att slå fast att årets vattenbrist beror på klimatförändringarna, men blotta misstanken räcker.

Precis som i Kalifornien kommer krisen att tvinga fram en helt annan respekt för miljön. I bästa fall kan den inställningen även prägla Almedalsveckan. På Gotland får vi lära oss att naturens resurser inte är oändliga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Eva Franchell