Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skillnaderna syns i synen på jobben

När högern lägger sig allt närmare Socialdemokraterna i skolpolitiken så finns det vissa frågor där regeringen aldrig kommer möta oppositionen.

Skolan och jobben, jobben och skolan.

Det är i dessa frågor slaget om regeringsmakten kommer stå, det har partistrategerna sagt och de verkar få rätt.

I dag gjorde både Socialdemokraterna och regeringspartierna utspel om just skolan (bägge vill ha mindre klasser) och inte ens Fredrik Reinfeldt kan i dag säga vad skillnaden är mellan alliansens och Socialdemokraternas skolpolitik.

"Triangulering", muttrar de politiska reportrarna. Och så är det ju förstås.

Ungefär samtidigt som Stefan Löfven höll pressträff i Aspudden för att dra i gång sitt partis skolkampanj presenterade Arbetsförmedlingen siffror om den andra stridsfrågan: arbetslösheten.

Industrin är motorn

På ett år har antalet personer i arbetslöshet blivit nästan 16 000 färre. Det är förstås ett glädjebud. 

Men att arbetslösheten minskar när ekonomin ser ut att repa sig är egentligen inga konstigheter. Även om industrins exportsiffror sjunker så fungerar den ännu som en motor. Allra mest har arbetslösheten sjunkit i Norrbotten och gruvindustrin är förklaringen.

– Det medför att hela arbetsmarknaden går bra – transportnäringen följer nära på, det byggs bostäder, tjänstesektorn och servicenäringarna växer, säger Göran Nilsson, marknadschef för Norra Norrland på Arbetsförmedlingen till TT i dag.

Men låt oss titta bakom de där 16 000 personerna.

Ja, fler har fått jobb på ett år. Men Sverige växer, vi blir fler. Fler som vill ha ett jobb, dessutom.

Subventionera eller rusta

Enligt Arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten fortfarande på 8,5 procent. Det är hur man än räknar massarbetslöshet vi lever i.

Och samtidigt som 16 000 färre är arbetslösa har 3 000 fler hamnat i långtidsarbetslöshet.

Och breddar man synfältet så är antalet arbetslösa i dag runt 100 000 personer fler än år 2006. Närmare 900 000 personer som vill arbeta har i dag inget jobb eller jobbar ofrivillig deltid. Och för tredje månaden i rad ligger antalet deltagare i fas 3 över 35 000 personer.

Allra värst är det för lågutbildade unga, utrikes födda och folk med funktionshinder.

Inför valet kommer mycket av den politiska retoriken att handla om de här människorna. Ska man hjälpa dem i arbete genom att subventionera jobb i branscher där man aldrig kommer kunna betala ut särskilt höga löner? Eller ska man använda politiken till att rusta människor, lära dem ett yrke och bredda deras kompetens?

Kommer aldrig kopiera

Den andra hållningen företräds av Socialdemokraterna och det är den som har stöd av svenska väljare i dag.

Det är också en linje partiet bör renodla. För om Socialdemokraterna oroar sig för att Moderaterna kryper för nära i skolfrågan kan man skjuta dem ifrån sig här genom större satsningar på yrkesskolor, Komvux, arbetsmarknadsutbildningar och bättre samverkan mellan politik, utbildningsanordnare och näringsliv.

Det är en politik som alliansen aldrig kommer vilja kopiera eftersom regeringen i grunden tror att det är låglönejobb som är lösningen, inte en bättre utbildad arbetskraft.

Följ ämnen i artikeln