Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Reinfeldt tiger om spioneriet

Tyst som muren Fredrik Reinfeld tackar nej till samtal om USA:s avlyssning.

När kommer FRA ikapp honom?

Fredrik Reinfeldt har tigit sig igenom de senaste avlyssningsskandalerna. Frågan är hur ­bara länge han kan hålla sig undan.

I helgen avslöjade brittiska tidningen The Guardian att svenska FRA samarbetar med brittiska signalspaningsbyrån GCHQ. Sverige pekas ut som en viktig samarbetspartner för britterna.

Lätt att bländas av makt

När FRA-lagen klubbades igenom i den svenska riksdagen ska signalspanarna på GCHQ ha blivit riktigt förtjusta – deligh­ted. Britterna gav råd när den svenska lagstiftningen skrevs och kände sig givetvis delaktiga i framgången.

Dessutom fick de så mycket mer kabel att spana i. Sverige hade ju tillgång till de baltiska undervattenskablarna.

Ett par veckor tidigare hade den brittiske journalisten ­Duncan Campbell avslöjat att Sverige också samarbetade med USA om FRA-lagen. Det ­låter logiskt.

Enligt Campbell hade Sverige, USA och Storbritannien en strategisk plan för att göra sina länders övervakning av internet laglig. Och när USA kallar har Sverige alltid varit bäst i klassen. IB-affärer eller avvisningar av egyptier, Sverige har alltid ställt upp.

Det är lätt att bländas när de allra mäktigaste kallar. Sannolikt var det i den förtjusningen FRA-lagen blev så viktigt för ­alliansregeringen. Folkpartist­en Camilla Lindberg var den ­enda borgerliga riksdagsledamoten som röstade mot FRA-­lagen i juni 2008.

– Det kändes som om man ­lovat att det skulle gå igenom just det här datumet, säger hon nu till Ekot.

Tackar nej till samtal

Duncan Campbell menar att Sverige fortsatt att spela en huvud­roll i massavlyssningen av miljoner människor. Det handlar om användare av Google, ­Facebook, ja till och med Tysklands förbundskansler Angela Merkel har blivit avlyssnad.

Men Fredrik Reinfeldt säger ingenting. När Tyskland och Frankrike vill ha med honom i samtal om USA:s avlyssning, då säger han nej tack.

När EU-parlamentet bjuder in FRA till diskussioner om massavlyssningen, då säger FRA nej tack.

Märkligt tyst

På torsdag ska riksdagens ­försvarsutskott besöka FRA. Leda­möterna kommer att ställa frågor om samarbetet med ­utländsk säkerhetstjänst. Oppositionen har vaknat och anklagar alliansen för att vara undfallande i avlyssningsskandalen.

Annars har det varit märkligt tyst här i Sverige. Kanske har vi haft så mycket annat att oroa oss över, som skolan, sjukvården och den höga arbetslösheten. Frågan är bara vad som blir värst för Fredrik Reinfeldt – massarbetslösheten eller mass­avlyssningen?

Följ ämnen i artikeln