Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Medierna bryr sig bara om Stockholm

Nej, jorden kommer inte att gå under på fredag heller.

Världens församlade klimatexperter kommer att hålla en stor presskonferens på Münchenbryggeriet i Stockholm. Men räkna inte med några revolutionerande nyheter.

Experterna kommer att säga att havsnivån stiger med tre millimeter om året och det kommer knappast att nå löpsedlarna.

Men tänk om havsytan får fortsätta att stiga. Då kommer hela nationer att sakta sjunka ner i havet. Om hundra år kan Bangladesh stå under vatten. Redan i dag har landet över 150 miljoner invånare och frågan är vart de då ska ta vägen?

Flyktingströmmarna kommer successivt att öka.

Klimat­experterna kommer att säga att världshaven har blivit varmare.

Och när vattnet värms upp ökar avdunstningen som driver orkaner och tyfoner. Under den senaste veckan har två orkaner avlöst varandra längs Mexikos västkust. En hel by begravdes i ett jordskred härom dagen. Ett 70-tal personer saknas fortfarande.

I går drog monstertyfonen Usagi in över Kina. Träd slets upp med rötterna, bilar kastades av vägarna och än vet vi inte hur många människoliv som skördades i den stormen. Hus och vägar är förstörda och de överlevande blir flyktingar i sitt eget land.

Antalet extrema väder har ökat lavinartat, men ovädren drar oftast fram över länder långt härifrån. De når inga löpsedlar om de inte hotar New York, som orkanen Sandy när den drog in över Manhattan förra året.

Ja, regnet kan hota att spränga kraftverksdammarna i Norrland, men det blir inga rubriker förrän skyfallet når Stockholm. Vi stoppar inte pressarna förrän tunnelbanan står still.

Det är avståndet och det långa perspektivet som gör klimatfrågan så svårsåld. Det är det mediala ointresset som riskerar att skapa en smitväg för de politiker som vill undvika den komplicerade klimatfrågan.

Följ ämnen i artikeln