En rik farsa hade gjort livet enklare
Publicerad 2014-03-03
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
“Du måste ha en rik farsa” skriker en kille i publiken. Platsen är aulan i Uppsalas universitetshus tidigare i dag. Det är en pampig sal fylld av studenter. På scenen står Fredrik Reinfeldt. Killen skriker för att en ung moderat ställde en välregisserad fråga till statsministern om sänkta skatter och mer pengar till välfärden.
När Reinfeldt pratade om det sänkta studiebidraget i dag var det med en uppmaning: “Acceptera inte att vara en kollektiv grupp med samma livsvillkor”. Han förklarade att det är möjligt att studera och jobba extra samtidigt. Den som kan ska alltså försöka bryta sig loss från gruppen “fattiga studenter” och i stället se till att få bättre livsvillkor. Den som kan borde rädda sig själv.
En examen går i släkten
Om dina föräldrar har studerat på universitet kommer du också att göra det. En examen ligger nästan ligger i släkten. Bland ungdomar som studerar vidare är barn till högutbildade överrepresenterade. Ju högre prestige och söktryck det är - desto fler av de antagna har utbildade föräldrar.
För något år sedan hade sjuttio procent av de som började på läkarlinjen föräldrar som själva studerat på universitet. När Fredrik Reinfeldt säger att studenter inte ska acceptera att vara en kollektiv grupp med samma livsvillkor vänder han sig bara till några i aulan. Han vänder sig till dem som fått lära sig att universitet är en självklarhet.
Reinfeldts största skräck
För alla som fått lära sig att en akademisk examen är något naturligt är det sänkta bidraget inget hinder, bara förändrade omständigheter. Hon som alltid sett högre utbildning som något givet avstår inte på grund av 300 kronor mindre i månaden. Hon kommer studera även fast bidragsdelen blir lägre, studieplatserna färre och bostadsbristen värre.
Men för alla som aldrig sett sig själv som en naturlig del av Uppsalas pampiga aula är det stoppklossar. Det är den gruppen som Reinfeldt inte talar till. Det är dem som alliansen stänger ute när de sänker studiebidraget.
Alla vände sig om när killen i aulan ropade ut sin frustration. De flesta skakade på huvudet.
Men han var inte ensam där.
Det är flera som inte känner sig hemma i pampiga aulor. Kanske var det till och med många där. Reinfeldts största skräck är att dessa ska se sig som en kollektiv grupp.
Linnea Swedenmark