Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Självmordförsök ökar bland unga

Intill järnvägsövergången där flickan tog sitt liv samlades i går flera ungdomar för att tända ljus och lämna blommor.

Bredvid järnvägsövergången i Kumla står gravlyktorna i fjolårsgräset. Där ligger ett gosedjur och en orange McDonaldsballong. Några kompisar har lämnat avskedsbrev till den 13-åriga flicka som i fredags tog sitt liv när hon kastade sig framför tåget.

Flickan var nätmobbad. Fick höra att hon var så ful att hon borde ta livet av sig. Polisen misstänker att någon hotat att sprida bilder av henne på nätet.

I januari lade hon själv ut en Youtube-film där hon vädjade om att får vara i fred.

Vad som till slut drev henne att ta sitt liv får vi aldrig veta. Klart är att hon inte fick samhällets stöd för att orka leva vidare. En sjundeklassare, bara 13 år gammal.

Försöken ökar

Självmord är den vanligaste dödsorsaken för unga mellan 15 och 24 år, visar Socialstyrelsens statistik över dödsfall. Antalet självmordsförsök bland unga har ökat under de senaste tio åren och Bris rapporterar att allt fler ungdomar hör av sig med psykiska problem. Bris ordförande Kattis Ahlström beskriver situationen:

"De unga, som i genomsnitt är 15 år, beskriver djupa depressioner, förlamande ångest, ätstörningar, självskadande och självmordstankar."

Det är lätt att skylla på skolan, men det är hela det vuxna samhället som sviker sina tonåringar. En av fyra tjejer är rädda för att bli kränkta på nätet, ändå lämnas de ensamma i en värld som kan vara så förnedrande.

36 procent av de unga har utsatts för en allvarlig negativ upplevelse på internet.

Behöver tid

Föräldrar, skola, hälso- och psykvård. Det är många som delar ansvaret för ungdomarna och det de behöver är – tid.

De behöver föräldrar som inte jobbar ihjäl sig, föräldrar som inte ständigt oroar sig för att förlora jobbet. De behöver lärare och fritidspersonal som hinner lyssna och en hälsovård som har tid.

I nya tuffa Sverige tvingas den vuxna generationen hela tiden stå på tå, anstränga sig lite extra. Slita lite hårdare. De har helt enkelt inte den tid som tonåringarna faktiskt behöver.

Det är viktigt att polisen nu utreder nätmobben mot den 13-åriga flickan. Men förövaren eller förövarna misstänks vara nästan lika unga och det manar till eftertanke om vilket samhälle vi faktiskt har skapat.

Följ ämnen i artikeln