Kungen: Självklart ska man bidra och hjälpa
Kungaparet besökte flyktingläger i Jordanien
Publicerad 2022-11-17
I flyktinglägret Zaatari nära syriska gränsen träffar kungaparet familjer som flytt kriget.
I en mycket svår tillvaro så drömmer barnen om en ljusare framtid.
– Det är ju fullständigt självklart att om man kan bidra med någonting så gör man det, säger kungen.
Marken dammar när kungaparet vandrar nerför en av gatorna i Zaatari. Det vita stoftet sätter sig i kläderna och färgar skorna vita. Små barn kikar fram bakom hörn och i gränder. Flyktinglägret är det största i Mellanöstern och faktiskt ett av de största i världen.
Över 80 000 människor bor här i små fyrkantiga baracker. Det som från början var några tält för de första hundratalet flyktingarna som tog sig över gränsen i ökenlandskapet liknar tio år senare en stad.
– Här finns det mesta som till exempel skolor och aktivitetscentrum. Och vi har tittat in i ett rum här där de kan få använda datorer och få viss utbildning. Det är klart att man är ju alltid en flykting och det är det som är så tråkigt och ruskigt, säger kungen.
”Det är väldigt komplext alltihopa”
Han berättar att det är väldigt svårt för många flyktingar att få arbetstillstånd och möjlighet att arbeta. Men det finns hopp och situationen för flyktingarna utvecklas hela tiden.
– Nu har vi ju bara varit här i några timmar och det är väldigt komplext alltihopa. Men många har assimilerat sig i Jordanien, de har arbeten och bor drägligt på olika platser runtomkring i området, säger kungen.
Över 20 000 barn har fötts i Zaatari och det finns vårdinrättningar som tar hand om sjuka. Över 1800 små butiker har öppnats av syriska flyktingar. De löper utmed huvudgatan som små hål i väggen. Det finns cykelverkstäder, frukthandlare och mycket mer.
Tar inte emot fler flyktingar
Det är UNHCR som tillsammans med jordanska staten ansvarar för lägret.
– Det är såklart en svårare situation i dag när den ekonomiska krisen är här, säger Dominik Bartsch som representerar UNHCR i Jordanien.
Han lägger till att Jordanien av tradition är ett mycket gästfritt land som ser syrierna som sina systrar och bröder.
– Det finns ingen tvekan i att ta hand om de som flyr över gränsen.
Men sedan 2018 tar Zaatari inte emot fler flyktingar, det finns helt enkelt inte plats.
Kungen och drottningen kliver in i ett av klassrummen. På förmiddagarna går flickorna i skolan och på eftermiddagarna är det pojkarnas tur. Drottningen sätter sig bredvid en av eleverna och de småpratar med hjälp av en tolk.
”Jag heter Silvia”
Drottningen skriver sitt namn i flickans anteckningsbok och pekar på sig själv.
– My name is Silvia.
Flickan ler försiktigt och sätter fingret under bokstäverna och läser hög. Silvia!
– Vi talade med en familj som kom hit för tio år sedan. De har sju barn och några barn var födda här och de yngsta har ju inte varit utanför det här lägret. Vi har även träffat andra ungdomar här. En av dem studerade på ett universitet i närheten. Hon åker med en buss härifrån som tar ungefär 45 minuter. Och det finns fler som utbildar sig så det finns ju lite ljus i tunneln för de som har möjlighet att studera vidare, berättar kungen.
– Det är många av dessa ungdomar som har drömmar. De drömmer om att bli journalister, de drömmer om att bli kirurger och de drömmer om att få en utbildning, säger drottningen.
”Jag tänker på mina föräldrar”
När drottningens föräldrar lämnade Tyskland vid andra världskriget så fick de mer eller mindre fly till Brasilien. De hamnade i ett uppsamlingsläger i väntan på att en båt skulle ta dem över Atlanten.
– Jag tänker tillbaka på mina föräldrar efter kriget. De var inte ett flyktingläger på det sättet men det var ett läger. Och det är många av de problemen som jag ser här också. Man är utsatt och beroende av all hjälp, berättar drottningen och lägger till att det här i Zaatari finns fantastiska organisationer som ställer upp, och Sverige likaså.
Kungens djupa engagemang för migration och integration startade 2015 när många syriska flyktingar kom till Sverige. Hela kungafamiljen engagerade sig, besökte myndigheter och organisationer. Kronprinsessan och prins Daniel besökte även Stadsmissionen för att göra lunchpaket och på andra sätt hjälpa syrier som kommit till Sverige.
Det kommer fler flyktingströmmar
Vid ett marknadsstånd stannar drottningen och tittar på några smycken som flyktingar har tillverkat. Hon väljer ut ett par örhängen och köper dem.
– Det är ju fullständigt självklart att om man kan bidra med någonting så gör man det. Med materiella saker eller vänskap och ta emot folk. Se till så att de får en någorlunda dräglig tillvaro i livet. Det tror jag alla gör spontant, det är helt självklart, säger kungen med eftertryck.
Han nämner att vi i framtiden kan få se många fler och större flyktingströmmar i världen. Inte minst på grund av klimatkrisen som skapar vattenbrist i många länder och som drabbar människor svårt.
– Det finns mycket elände, ja. Men man försöker ändå göra så gott det går i den här situationen, säger kungen.
Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny