Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Drottning Margrethe firade tronjubileum på Tivoli

Publicerad 2022-05-23

Här får drottning Margrethe ett fartfyllt åk!

Firandet av drottningens 50 år på tronen startade på Margrethes favoritplats Tivoli i Köpenhamn.

Nöjesfältets scen fylldes med dansare från hela världen för att hylla drottningen.

Det blev en vild start på firandet. Den färgstarka danska drottningen klev glatt på den gamla berg- och dalbanan från 1914.

Här skulle det bli åka av!

Drottningen skrattade stort när vagnen rusade nerför backen.

Tillsammans med sin syster Benedikte, Frederik och Joachim med respektive uppmärksammades drottningen på sitt stora jubileum.

De stora festligheterna har skjutits upp till i september på grund av pandemin. Men då firas att Margrethe varit statsöverhuvud i 50 år och det blir en festgudstjänst, en utställning om kungliga smycken, en pampig parad genom Köpenhamn och en stor galamiddag.

Förutom att kungens kusin genom åren har blivit en respekterad konstnär har Margrethe också skapat dräkter till en lång rad balettföreställningar, bland annat HC Andersens ”Snödrottningen”.

Därför hyllades hon med en stor galaföreställning lördagen den 21 maj, något som blir starten på det stora jubileumsåret. Dansare från de stora baletthusen i Hamburg, London, Paris och New York tillsammans med den danska kungliga baletten genomförde en föreställning av koreografen John Neumeier.

Drottning Margrethe åkte den gamla berg- och dalbanan från 1914 på Tivoli i Köpenhamn.

”Jag fick bilder i huvudet av sagorna”

Han har haft en särskild betydelse för den danska drottningens konstnärliga utveckling.

– Jag får inspiration lite varstans ifrån, sa drottning Margrethe till Sveriges radio när ”Snödrottningen” hade premiär precis innan pandemin startade.

– HC Andersen illustrerar med ord, och jag minns att jag redan som barn när de läste hans sagor för mig, fick bilder i huvudet av hans sätt att beskriva.

Sagans vita snödrottning med taggig krona kidnappar Kaj och hans vän Gerda måste vinna över drottningen.

Själv är drottning Margrethe mycket populär. Hon är äldsta dotter till den svenska prinsessan Ingrid och kung Frederik av Danmark. Hon tog över tronen 1972 när hennes pappa gick bort, 72 år gammal. Margrethe, eller Daisy som hon kallas privat, har vunnit danskarnas hjärta.

– En drottning med högkulturell profil, är det receptet på succé? Det har visat sig att det är det, säger historikern Sebastian Olden-Jørgensen vid Köpenhamns universitet till Svenska Dagbladet.

Älskar grönt i alla nyanser

Drottningen gjorde illustrationer till den danska upplagan av Tolkiens ”Sagan om ringen” under pseudonymen Ingahild Grathmer. Hon har även översatt Simone de Beauvoir från franska och hon gör kyrkotextilier av sina gamla galakläder. Hon målar dessutom tavlor och har haft flera utställningar.

2002 ställde hon ut på Sofiero slott utanför Helsingborg. Här bodde hennes mormor och morfar, prinsessan Margaretha och prins Gustaf Adolf, som senare blev Gustaf VI Adolf.

– Jag har ritat och målat sedan jag var liten, det var inte konstigt utan jag blev snarare uppmuntrad eftersom min mormor även målade, säger drottning Margrethe i dokumentär ”Drottningen och konsten” som fortfarande finns att se på SVT play.

Här berättar drottningen att hon målar varje torsdag och gärna i olika gröna nyanser.

– Jag älskar färger och former, det är så jag är.

Även drottning Margrethes mormor Margareta kallades Daisy, men dog bara 38 år gammal.

– För min mor var det en katastrof och det är en sorg som sätter spår genom generationerna, berättar Margrethe.

Att både Margaretha och Margareta skapar konstnärliga verk är kanske ingen tillfällighet.

– Jag har alltid känt en identifikation med henne, säger drottningen i SVT-programmet.

Drottning Margrethe vid en provning av scenkläder på Tivoli.

Festkonsert och fyrverkerier

Många i släkten Bernadotte har haft konstnärliga intressen, kungens farbror Sigvard Bernadotte, var designer och många av hans föremål är aktuella än i dag. Prins Eugen målade och prins Gustaf skrev Studentsången.

Men lördagen vigdes åt balettdrottningen. När Margrethe anlände till Tivoli i centrala Köpenhamn hälsades hon med en nykomponerad marsch. Dansare bar hennes dräkter och kantade vägen in till det populära nöjesfältet.

Drottningen invigde sedan en utställning med skisser och kostymer, hon tittade även på en föreställning från Pantomiteatern och träffade sömmerskor som brukar sy upp hennes kreationer.

Därefter planterade Margrethe ett näsduksträd på nöjesfältet innan hon åkte hem igen för att vila inför den stora jubileet i konsertsalen. Då deltog också resten av den kungliga familjen och balettföreställningen kunde avnjutas på en storskärm och bestod av tre akter.

Hela festkvällen avslutades med stora fyrverkerier.

– Drottningen har genom åren berikat oss inte bara med sina djupa kunskaper om balett och scenografins många element och medel, utan också med sitt speciella öga för detaljer utan att glömma hänsynen till helheten, säger Susanne Mørch Koch, direktören för Tivoli.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny