”Kungen har landets högsta ämbete – varför bryr vi oss inte?”
Publicerad 2022-12-19
Aftonbladets Åsa Linderborg gör en dokumentärserie om kungen som sänds under hans jubileumsår, nästa år.
I "Kungen med två ansikten" synar hon kungen som person och som makthavare.
– Det är inte ”Året med kungafamiljen”, kan jag säga. Men det är inte ”Den motvillige monarken” heller, säger Åsa Linderborg.
Nästa år har kung Carl XVI Gustaf, 76, suttit 50 år på den svenska tronen. Han och familjen befinner sig ständigt i blickfånget. Ändå är det mycket vi inte vet om honom och om kungahuset. Aftonbladets Åsa Linderborg har ägnat ett år för att komma honom närmare, både som människa och monark. I februari kommer hennes dokumentärserie "Kungen med två ansikten" i fem delar, som ska visas på Kanal 5 och och discovery+.
– Jag har alltid varit intresserad av kungahuset. Jag har också varit irriterad på hur medierna förhåller sig till kungahuset och hur de förhåller sig till oss.
– Vi ställer de stora principiella frågorna men berättar också en story om hans liv.
Serien bygger på historiskt material och intervjuer. Men kungen medverkar inte.
– Vi frågade flera gånger. Jag tycker inte han har en skyldighet att prata med alla journalister som vill prata med honom. Samtidigt är det ett problem att vi har en statschef som väldigt sällan låter sig intervjuas.
”Prata om monarkin på ett annat sätt”
Det är många frågor hon skulle vilja ställa till honom – om hans nätverk, pengar, fastigheter och ödet att födas som kung.
– Jag hoppas inte att någon ska säga att min dokumentär är vänsterpropaganda, möjligen är det demokratipropaganda. Min ambition är att vi ska prata om monarkin på ett annat sätt än det görs i dag.
Åsa Linderborg värjer sig mot uppfattningen bland journalister att kungahuset inte är viktigt att granska. Men det är svårt att granska kungens makt, det finns ingen transparens och han lyder inte under offentlighetsprincipen trots att han är statschef, menar hon.
– Jag tycker att medierna har varit väldigt följsamma mot kungahuset, för att uttrycka det milt. Han har landets högsta ämbete, varför bryr vi oss inte om det?
Hon jämför med hur kungahusen behandlas i Storbritannien, Norge eller Danmark där kungahusen kan behandlas ifrågasättande, men på ett respektfullt sätt. Det görs inte i Sverige, menar hon.
”Hur spännande som helst”
– Jag blir provocerad när journalister och vanligt folk tycker att frågan om monarki är enkel. Det är väldigt mycket psykologi, tradition, mentalitet, politik, ideologi och filosofi – allt. Det finns så många lager i den här frågan, jag kommer aldrig bli färdig med det här. Det är hur spännande som helst.
I serien tas oväntade, okända eller bortglömda sidor av kungen och kungahuset fram.
Första avsnittet blir en djupdykning om Sibylla, kungens mamma som få vet särskilt mycket om.
– Jag minns, från när jag var barn, att hon var Sveriges mest hatade kvinna. Hon blev änka när hon var 39 år, med fem barn, hon blev deprimerad och aldrig accepterad i Sverige.
Hon fortsätter:
– Vi försöker kartlägga hur det gick till när kungen fick stämpeln som dum i huvudet. Hur gick det till? Och stämmer det?
Var hamnar din dokumentär i förhållande till allt som har gjorts?
– Det är inte ”Året med kungafamiljen”, kan jag säga. Men det är inte "Den motvillige monarken" heller.
Har du någon ”åfanism” att bjuda på?
– Det är kul att läsa om hur veckopressen på 70-talet skrev om kungen. Han levde jetset-liv. Han ska ha hamnat på poolparty med Roman Polanski och badat naken med fotomodeller skriver Svensk Damtidning. Internationell press bekräftade det där, men i Sverige ville man inte ta i det. Det är ögonblicksbilder av ett kronprinsliv, säger Åsa Linderborg.