Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Välkommen i klubben, drottning Silvia

Välkommen i klubben, Silvia.

Vi 65-plussare faller som käglor, på dåligt skottade trottoarer, skridskoisar och i hemmet.

En mattkant kan förändra livet.

Vänsterfoten fastnade på något obegripligt sätt i överkastet som låg på golvet. Jag föll handlöst ner på sängen och slog huvudet hårt i betongväggen.

Jag antar att allt kunde ha tagit slut där. När jag reste mig upp hade det hänt något väldigt konstigt med nacken. Den var stel och gjorde vansinnigt ont.

Smärtorna avtog efter ett tag och jag sökte aldrig vård. Men 1000 fallolyckor om året leder till döden.

En av dem inträffade i september 2017. Journalisten och etikettgurun Magdalena Ribbing, 77, föll enligt Dagens Nyheter ”under förberedelse för en lunch hon hade för några vänner”. 

Hon fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Mer dramatiskt än så behöver det inte vara att dö i en fallolycka. Medan yngre människor faller ner från bergväggar de försöker bestiga, eller från hästryggen, sker 75 procent av alla fallolyckor som drabbar äldre i hemmet.

Tidigt på måndagsmorgonen föll vår 77-åriga drottning hemma på Drottningholm så illa att hon bröt höger hand. Om det var överkastet eller en mattkant som var boven i dramat, har hovet inte avslöjat.

Men det var så illa att hon fick åka ambulans till Danderyds sjukhus.

Det är ingen barnlek när 77-åringar ramlar. Min mamma gjorde det helt enkelt därför att hon tuppade av, utan förvarning, och föll handlöst där hon stod. 

Det finns många sätt att ramla på. Varje år faller 50 000 personer som är 65 år och äldre så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård.

Ett vanligt sätt är att falla från en stol, pall eller stege när man ska fixa något i hemmet på hög höjd.

Efter Magdalena Ribbings död fick jag mig en tankeställare och skaffade  ordentliga trappstegar till både lägenheten och fritidshuset. För upp måste jag, för att hämta finglasen, rensa stuprännor och leta efter undanstoppade sommargrejer.

På senaste tiden har jag insett att även från den stadiga trappstegen kan man ramla ner. Oftast faller man när det sker något oväntat. 

Rädslan för att ramla har ökat under senare år. Men i stället för att bli allt mer försiktig, har jag nu under pandemin vänt på det, och satsat på att bli starkare.

Det är Sofia Åhman förtjänst. I ”Träna med Sofia”, som gått på vardagsmorgnar på SVT under det senaste året, tar hon ofta upp övningar som ska motverka fallolyckor.

Det gäller att få tillbaka benstyrka, för balans och stadga. Sofia visar också övningar där man tränar på att falla och ta emot med armarna. Det mest skamfyllda fallet av alla - då man utan förvarning tippar framåt när man sträcker sig efter något, har hon också botemedel emot.

Det gäller att träna upp stortårna för att hålla emot.

Det finns mycket att göra för att motverka fallolyckor. Ta strid mot fallolyckorna när du tillfrisknat, Silvia!


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Chris O’Neills hemliga konton

Chris O’Neill har blivit medlem på den nya appen Clubhouse och Jenny och Sara går igenom vilka som ingår i hans personliga nätverk. Och det är verkligen en och annan som förvånar! I veckans avsnitt avhandlas även den nya brittiska kungliga bebisen, drottningens svärson som ansökt om skattebidrag under coronapandemin och prinsessan Märtha Louises som för första gången berättar om vad som hände dagen då Ari Behn tragiskt gick bort. Dessutom får vi lyssna på när Meghan får snuskiga frågor om Storbritannien.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln