Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bli konstfull i helgen

Publicerad 2012-02-17

Hembränning ställs ut på Supermarket

Ur "Moonshine workshop".

KONST Här ska ni få ett recept på konst.

Blanda, socker, jäst och vatten, låt det stå varmt ett längre tag. Sen destillerar du konsten i en apparat med någon sorts luftkylare, renar konsten genom ett kolfilter och kryddar med lämpliga kryddor från din egen trädgård.

Hembränning är förbjudet även i Lettland, men det är inget som hindrar det konstnärsdrivna galleriet SERDE från att samla in traditionella vodkarecept och sprida den lettiska hembränningskulturen vidare. De har till och med fått priser för det.

På konstmässan Supermarket som slår upp dörrarna i Stockholm i dag delar de ut en pedagogisk fyrfärgsbroschyr med tydliga instruktioner till hur man gör en Moonshine workshop.

Här är det ännu enklare. En kastrull, två skålar, en limpa och en spis så kan du göra ”strong drink at home” som de skriver.

SERDE är ett konstnärskollektiv som jobbar med traditionell odlingskultur, folkmedicin, sprit, tvål och örter. Konst som fokuserar på människans eviga uppfinningsrikedom, särskilt under knappa omständigheter.

Inget kunde passa bättre på Supermarket. Här samlas konstnärsdrivna gallerier från hela Europa under tre dagar. Omständigheterna är knappa, men uppfinningsrikedomen desto större.