Framtiden är redan här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-06

Margaret Atwood vill ändra på utvecklingen med sin nya bok

OROLIG FÖR FRAMTIDEN  Framtiden är redan här. Det finns lobbygrupper i USA som vill att man ska direktsända avrättningar i tv och forskare är på väg att kunna skräddarsy foster så att de passar föräldrarnas önskemål , säger Margaret Atwood.

Margaret Atwood vill skrämma oss till handling.

I sin nya bok Oryx och Crake målar hon upp en skräckversion av framtiden.

– Vi håller på att göra slut på jordens resurser. Ska mänskligheten överleva måste vi göra någonting nu. Det är en fråga om liv eller död.

Margaret Atwood är Kanadas främsta författare. I sitt hemland har hon upphöjts till en nationell ikon – dyrkad och fruktad för sin blixtrande intelligens och sylvassa tunga.

Hon har fått nästan alla litterära priser en författare kan få. Utom Nobelpriset. Hon är oavbrutet produktiv. Skriver diktsamlingar, essäer, noveller och romaner. Översatt och utgiven i hela världen.

Margaret Atwood stora engagemang i miljöfrågor kan sökas i hennes barndom. Hon fick en okonventionell uppfostran och växte upp i vildmarken i norra Quebec med hungriga björnar och andra vilda djur runt husknuten. Hennes far var insektsforskare och ofta ute på olika expeditioner. Det blev modern som fick ta till geväret om någon björn kom för nära.

– Min mamma gjorde vad hon ville och frågade inte om lov. Hon var en bra förebild.

Fick Bookerpriset

Oryx och Crake har nominerats till det prestigefyllda Bookerpriset. Det är en skildring av en värld där de multinationella företagen tagit över ekonomierna, folket trängs i laglösa ghetton, biokemisterna skapar provrörsmonster och livsfarliga virus i sina laboratorium och underhållningen består av avrättningar och barnporr på internet. Det är en svart satir, en briljant nedstigning i helvetet.

– En realist är en person som säger: Det kommer att bli svårt men vi kan göra det. En optimist är en person som säger: Varför ska vi oroa oss? Jag ser mig själv som realist. Om jag inte trodde att vi kunde ändra utvecklingen skulle jag inte ha skrivit den här boken.

Efterlyser avtal

– Jag är för gammal för att vara rädd för framtiden. Men det finns andra unga människor i min omgivning som jag oroar mig för. Om femtio år kommer världens befolkning att vara tio miljarder. Det är fyra miljarder fler än i dag. Samtidigt har vi gjort slut på nittio procent av fisken i världshaven. Nu finns bara tio procent kvar. Det beror på de nya superfiskebåtarna som rensar rent på all fisk där de drar fram.

Hon efterlyser ett avtal mellan världens regeringar för att stoppa utfiskningen.

– Problemet är att marknaden har tagit allt mer makt från politikerna. Marknaden har bara en uppgift och det är att tjäna pengar. Den tar inget ansvar och vi kan inte rösta bort den. Demokrati, med dess fel och brister, är ändå det bästa system vi har. Majoriteten av alla människor är inte kompletta idioter. Politikerna måste få tillbaka sin makt.

Förutser händelser?

Efter att Margaret Atwoods bok kommit ut har flera av de hemsökelser hon utmålar i den redan inträffat. Sars-epidemin i Kanada till exempel. Hur kunde Margaret Atwood förutse den? Frågade den kanadensiska pressen och undrade om hon blivit synsk.

Därefter inträffade ett stort strömavbrott i Kanada, något som experter varnat för. Samma sak hände för en tid sedan i södra Sverige och nyligen blev Italien kolsvart av samma skäl. Tågen stannade och folk blev sittande i hissar.

– Den goda nyheten är att framtiden ligger i våra händer. Den dåliga nyheten är att framtiden ligger i våra händer.

Fakta: Margaret Atwood

Margaret Atwoods boktips till

3 svar från Margaret Atwood

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln