Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Undantagstillståndet i Hamburg upphävs

Polisen och vänstern hittar lösning på långdragen konflikt

Polisen vaktar kulturcentret "Rote Flora" under en raid mot huset 2007.

Hamburg är tillbaka till det normala.

Tolv minuter över tre i måndags eftermiddag hävde polisen det undantagstillstånd som rått i delar av staden. Eftersom inga angrepp på poliser skett, tycker man inte lägre det är befogat.

Men antagligen spelar det också in att medborgarna demonstrerat dag ut och dag in mot undantagstillståndet, och att politiska partier som vänstern, de gröna och liberalerna ilsknat till.

Samtidigt tar en lösning på en av de viktigaste konflikterna mellan polisen och vänstern form. Det ockuperade kulturhuset ”Rote Flora” ska återkommunaliseras. Det såldes 2001 till en privat entreprenör, delvis som ett sätt att skydda de då styrande socialdemokraterna mot kritik från höger för att man lät vänsterradikala grupper husera i kommunens fastighet.

Redan 2011 försökte kommunen köpa tillbaka huset för 1,1 miljoner euro. Enteprenören tackade nej och hotade att försöka utrymma huset. Det drog igång bråken på gatan.

Kommunen försöker nu igen. Och hotar med ett slags offer you cant refuse. Skulle ägaren tacka nej igen, kan man nämligen aktivera en gammal återköpningsklausul, där han bara får 19 000 euro.

Kommunen vill se en fredlig utveckling i staden, förklarar den socialdemokratiske finanssenatorn Peter Tschentscher (Taz 14 januari). Hamburg har inget att vinna på att en enskild ägares intressen orsakar uppror i staden i en så känslig fråga.

Återigen bevisas att det lönar sig att bråka.