Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Försök till fasadputs

Men när TT stoppar leveransen till SD:s nättidning blir det bara en mager blogg

Putsa fasaden. Det är uppenbarligen huvuduppgiften för Sverigedemokraterna nya nättidning Samtiden, som efter många förseningar sjösattes i tisdags.

Här finns inga rasistiska eller sexistiska utfall, inga långrandiga räkneövningar på invandringens kostnader eller annat trams som liknande sajter brukar syssla med. I programförklaringen kallar man sig socialkonservativ och man säger sig vilja skapa en nyhetsjournalistik som är ”neutralt återberättande.”

På så vis försöker man distansera sig från andra, mer vildsint svingande och öppet främlingsfientliga SD-nära sajter som Fria tider och Avpixlat.

Redaktionen står för åsikterna. På ledarsidan hyllas SD:s valframgång. ”Det extremt lydiga folket i det extrema landet har börjat rösta för normalisering.” skriver chefredaktören Jan Sjunnesson. På kulturen ägnar man sig åt två av ytterhögerns klassiker: islam och vikingar. Den amerikanske statsvetaren Samuel Huntingtons tes om civilisationernas kamp rehabiliteras och i en annan artikel spekulerar en skribent fritt kring inskriptionen på en gammal runsten.

Men i övrigt bygger tidningen helt på TT-material.

Det är det slut med nu. Efter bara två timmars utgivning stoppar TT leveranserna. Inte för att hindra radikalhögerns normalisering. Utan för att Samtiden – avsiktligt eller av misstag – satt TT:s namn under en av sina egna artiklar.

Det innebär att det inte är mycket till tidning kvar, mer ett slags mager blogg.