Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Är Tories lika lättlurade som svenska borgare?

Brittiska överklasspartiet satsar på makeover – vill bli ”working class heroes”

2005 började Moderaterna kalla sig ”det nya arbetarpartiet”. Man kastade pärlhalsbanden, började tala väl om den svenska modellen, och ställde upp en ny konfliktlinje i samhället: den mellan oss som arbetar och dem som lever på bidrag. Den omgörningen vann två val.

Sedan dess har idén gått på export. Inför norska valet förra året började Høyre plötsligt kalla sig ”arbeidspartiet” - och vann.

Nu står ett av världens mest emblematiska högerpartier på tur för samma makeover: brittiska Tories.

Partiet är så intimt förknippat med överklassen, privatskolorna och London att man har svårt att nå ut, inte minst i mer perifera delar av landet. I synnerhet när högerpopulistiska UK Independence party hotar högerflanken med ett mer direkt, folkligt tilltal.

”Aldrig igen ska partiet kunna kallas ett parti för de rika”, anser nu parlamentsledamoten Robert Halfon, och föreslår i en artikel i The Sun (24 feb) några punkter för bedrägeriet: byt namn till Workers’ party, byt partisymbol och sänk medlemsavgiften till ett pund. Dagen därpå följde partisekreteraren Grant Shapps upp initiativet: Vi byter inte namn, men vi ska börja kallas oss Workers’ party.

Samtidigt presenterades partiets långsiktiga mål: minska budgetunderskottet, sänk skatterna, stötta småföretagarna, skär i välfärden och minska invandringen. Ett rent reinfeldtskt dubbelspel.

Återstår att se om britterna är mindre lättduperade än svenskar och norrmän.