Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ingen vill knäcka äggen för romerna

Resonemanget kring de fattiga tiggarna går bara runt

Statsvetarprofessor Bo Rothstein vill kriminalisera dem som ger pengar till tiggare. Rumäniens ambassadör Raduta Dana Matache vill i stället kriminalisera tiggarna. För vill man ha omelett måste man knäcka ägg. Även om de ägg som ska knäckas är en av Europas fattigaste och mest förföljda folkgrupper: romer från Rumänien.

När de i går kväll skulle debattera med Stadsmissionens Therese Wihlborg och socialforskaren Carin Björngren Cuadra på Malmö Högskola var det onekligen upplagt för en populistisk julafton.

Men Rothstein uteblev helt. Och ambassadör Matache backade nästan hela vägen. Ja, jo, jag har ju pratat om tiggeriförbud, så det står jag för. Men annat är viktigare.

Så försvann äggknäckningen från debatten.

Baksidan var att vi inte fick några lösningar alls. Alla konkreta idéer och all sammanhållen analys försvann i det moln av välvilliga, men vaga abstraktioner som panelen spottade ur sig. Det är ett komplext multi-nivåproblem, definitivt strukturellt, men också socialt och ekonomiskt, kanske till och med polisiärt, men det kan vi ju tro olika om. Det måste lösas av individer, organisationer, stater och EU- byråkrater, och som ni förstår har vi alla ett ansvar. Och så måste vi samverka. Plus lyssna mycket mer på vad romerna själva vill. Sa jag att det handlar om strukturer?

Mot slutet längtar jag till och med efter en Rothstein, som trots allt kan driva en tes från start till mål.