Superförfattaren kommer till Sverige
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20
Isabel Allende Bokmässans största dragplåster.
Årets Bok– och biblioteksmässa har Spanientema och det stora dragplåstret är superförfattaren Isabel Allende från Chile. En författarinna som banat väg för många latinamerikanska författare. Framförallt kvinnor.
Isabel Allende är en av Latinamerikas och den spanskspråkiga litteraturens stora författare. Efter megasuccén ”Andarnas hus” som kom ut 1982 så har hon fortsatt att leverera träffsäker magisk realism med anknytning till sitt ursprung. Många menar att Allende banat väg för den boom av spanskspråkig kvinnlig litteratur som kommit ut sedan några årtionden tillbaka.
– Man kan säga att hon inlett det som kallas den latinamerikanska ”postboomen”. Det är en boom av litteratur på spanska som bland annat utmärks av att det är många kvinnliga författare som plötsligt tar plats, säger Eva Löfquist som är docent och universitetslektor vid Växjö universitet, med specialisering på kvinnliga författarskap i den spanskspråkiga världen.
Rebell
Isabelle Allende har alltid varit kontroversiell, först som journalist och feminist ,innan hon blev författare.
– Allende har alltid demonstrerat och protesterat, mot bland annat kvinnoförtryck och det patriarkaliska samhället. ”Andarnas hus” utspelar sig till exempel med militärdiktaturens Chile i bakgrunden. I hennes böcker finns berättarglädje, men också ett väldigt allvar. Och hon väjer inte för att chockera läsarna. Ofta finns där starka kvinnliga romankaraktärer som väcker känslor. Hon är feminist, men inte en dogmatisk sådan. Kärleken står i centrum. Den möjliga och den omöjliga och det är inte alltid den socialt accepterade, säger Eva Löfquist.
I Sverige och Göteborg har Isabelle Allende varit förut. När hon denna gång kommer till Bokmässan, så är det med en nyöversatt bok i bagaget. ”Summan av dagarna”, kommer i år ut på svenska. I boken riktar hon sig i brevform till sin döda dotter Paula som dog, endast 28 år gammal.
– Jag tror inte att Isabel Allende har haft ett alldeles lätt liv, och det kommer fram i hennes biografi. Men hon är en varm människa som inkluderar en samling mycket udda människor i det hon kallar sin ”familj. Jag tror att hennes författarskap är väldigt olikt något en svensk skulle skapa, men jag vet att hon kan inspirera många och det ska bli väldigt spännande att se henne på Bokmässan, säger Eva Löfquist.
Spanskt tema på Bokmässan
Isabelle Allendes möte med sina svenska läsare kommer att bli en av höjdpunkterna på Spanientemat på årets Bokmässa. Hon representerar de latinamerikanska spanskspråkiga författare vars böcker nu sprids över världen. Hennes speciella berättarstil kallas ”magisk realism”. På sin hemsida ger hon sin syn på sitt ursprung och den roll en författares nationalitet spelar för hur han eller hon ska tolkas:
”They say that if Kafka had been born in Mexico, he would have been a realistic writer. So much depends on where you were born...”
Nyfiken påMinimedia, Lina Thorén