Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hotellkungen inte karl för sin doktorshatt

Norske miljardären Olav Thon utses till hedersdoktor vid Karlstad Universitet

Olav Thon, norsk hotellkung som blir hedersdoktor i Karlstad på fredag.

På fredag utses hotellkungen Olav Thon, tänk en norsk Kamprad, till hedersdoktor vid Karlstad Universitet. Eller snarare vanhedersdoktor.

Thon är inte bara en vanlig dussinkapitalist - så sent som i april gick han till exempel ut och stöttade Ryanairs tappra strid mot alla fackföreningar. Ännu värre är att han i somras dessutom annonserade sitt stöd för det främlingsfientliga Fremskrittspartiet - inklusive dess ”bärkraftiga invandringspolitik” - i stora norska tidningar.

Antirasistiskt sinnade universitetsanställda gick i taket. Officiellt står ju universitetet för mångfald. Utnämningen måste dras tillbaka!

”Vi sysslar inte med åsiktsregistrering”, försvarar sig rektor Åsa Bergenheim.

Flera av kritikerna kallades till rektor och fick sin lojalitet ifrågasatt.

Men åsiktsregistrering? Knappast. Universitetet belönar ju helt på eget bevåg en person - som självmant basunerar ut sina åsikter i helsidesannonser.

Så normaliseras högerradikalismen. Medan vi matas med bilden av främlingsfientlighet som ett utslag av den okunniga massans frustrationer öppnar akademikerna dörren till de finaste av salonger.

Universitetsledningen delar säkert inte drömmarna om rövarkapitalism och stängda gränser. Till bilden hör antagligen också mer jordnära överväganden. Vad är väl bättre än att bjussa på en doktorstitel för att köpa in sig i den mångmiljardfond som Thon har sagt ska gå till forskning efter hans död?