Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tårtkvinnan en bra symbol

Irene Matkowitzc försvarade med grädde humanistiskt alla som hotas av SD:s politik

Irene Matkowitzc ställd inför rätta för tårtningen av SD:s Jimmie Åkesson.

Irene Matkowitzc, alias Tårtkvinnan, är en bra symbol för vår tid.

Politiker och medier har under senare år med allt gällare röst varnat för hoten mot demokratin. Men då handlar det sällan om den urholkning som faktiskt sker: om storbolagens lobbyister, om överföringen av makt till EU, om kapitalets ständiga flytthot eller om de ex-politiker som låter sig köpas av näringslivet.

Utan om stenkastande ungdomar, hotfulla nättroll - eller en tårta.

Man silar mygg och sväljer kameler. Så reagerar en maktelit som är nervös.

I går ställdes Matkowitzc inför rätta för ofredande. Hon får säkert böter. Som lika säkert kommer att betalas av svenska antirasister.

På högerradikala sajter som Avpixlat och Fria Tider vill man däremot kasta ”vänsterextremisten” och den ”äckliga kärringen” i fängelse, låsa in henne på mentalsjukhus eller skicka henne till Nordkorea eller Israel. En person vill ställa ”henne på torget så vi kan pissa på henne.”

Så låter den rörelse som Matkowitzc vägrade acceptera som rumsren. De håller styvt på demokratins spelregler - inga tårtor på våra möten! - men bara för att det ger dem möjlighet att angripa demokratins innehållsliga kärna: allas lika värde.

Att med lite grädde märka ut dem som icke-demokrater må vara en smärre lagöverträdelse, men är samtidigt ett humanistiskt försvar för alla dem SD hotar med sin politik: invandrare, hbtq-personer, kvinnor och breda löntagargrupper.

Så böter, javisst. Men också blommor.