Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

von Trotta & co kräver kvotering

Tyskland: 85 procent av regiuppdrag för två går till män

von Trotta.

Förra året fick 56 tyska filmer pengastöd från staten. 62 miljoner euro delades ut. Sju av dem regisserades av kvinnor. Som fick dela på 6 miljoner. På liknande sätt ser det ut när det gäller delstaternas filmstöd och tv-produktionen. De senaste tio åren har bara 15 procent av tv:s regiuppdrag gått till kvinnor.

Men nu mullrar det i rättens krater. 170 regissörer, både män och kvinnor, kräver en stegvis kvotering i ett gemensamt upprop. Bland namnen märks bland andra Valeska Grisebach, känd bland annat för den underbart tragiska kärlekssagan Sehnsucht (2006), den legendariska Margarethe von Trotta och den Oscars-belönade Caroline Link. De får stöd av skådespelare, festivalchefer och annat filmfolk.

Jämställda möjligheter är, menar man, inte bara en fråga om rättvisa, utan också om konkurrenskraft: alltför många bra idéer offras på patriarkatets altare.

Till 2025 kräver man, med hänvisning till bland annat det svenska Filminstitutets jämställdhetssatsning, total likafördelning. Men redan 2020 hoppas man uppnå 42 procent. Så stor är nämligen andelen kvinnliga regissörer som examineras vid filmhögskolorna. Det är med andra ord som vanligt inte kompetenta kvinnor det är ont om.