Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Allt han rör vid blir till aska”

Vass attack mot Jan Björklund

Minister Jan Björklund

TIDSKRIFT Varför har Jan Björklund fått hållas i åtta år? När allt han rör vid blir till aska.

Med den frågan avslutar idé­historikern Sverker Sörlin sin dussinsidiga vidräkning med den björklundska skolpolitiken i senaste numret av Arena.

Det är en text som är lika vildvuxen som fröjdefull, fylld med dräpande formuleringar som den här: ”I framtiden kommer den som undrar vem Jan Björklund var att få höra att det var en skolpolitiker som inte trodde att skolan hade med samhället att göra.”

Det är en av de bärande tankarna. Björklund pratar sig blå om småsaker: betyg, stök, kepsar. Den debatten döljer den stora omvandling av samhället, där resurser flyttas från fattiga till rika och ojämlikhet och hårdare sortering efter samhällsklass breder ut sig.

En avledande manöver, skulle man kanske säga på militäriska.

Det är också ett delsvar på varför han fått hållas. Han står ståndaktigt, vissa skulle säga dumdristigt, bakom det fria skolvalet, denna spjutspets i marknadiseringen av samhället. Han är, skriver Sörlin, ”målvakt för den större politiska ordningen”. Därför passar han så fint in i en moderatledd regering.

Ett annat delsvar är att Björklund har en tydlig idé, som i alla fall på pappret knyter an till den stolta folkpartistiska skoltraditionen. Må vara en verklighetsfrämmande, vetenskapligt ogrundad och, skulle det visa sig, direkt destruktiv idé. Men dock en idé. När hade Folkpartiet senast en sådan?