Snowden svartlistad på UD:s internetkonferens
Myndigheterna gallrar bort kritiker till övervakning
Utrikesdepartementets högt profilerade konferens om frihet och övervakning på internet som inleds i morgon har drabbats av sitt första avhopp.
Anledningen är att man vägrat bjuda in kritiker av NSA:s massövervakning. I stället ges själva övervakarna stort utrymme.
Årets upplaga av konferensen har blivit ett pinsamt arrangemang för alla inblandande.
I morgon inleds för tredje året i rad Stockholm Internet Forum (SIF) i Münchenbryggeriet på Södermalm - ett stort internationellt evenemang med nära 500 inbjudna gäster. Temat är ”övervakning och frihet på nätet”, ett ämne som naturligtvis ligger i tiden efter det senaste årets dramatiska avslöjanden om NSA:s massövervakning.
Många celebra gäster är på plats, däribland ministrarna Hillevi Engström, Anna-Karin Hatt och självklart Carl Bildt. Nätfrihet har varit en av Bildts få profilfrågor som utrikesminister och konferensen är hans skapelse.
Några som däremot är helt frånvarande är det senaste årets huvudpersoner i NSA-debatten - visselblåsaren Edward Snowden (som under sin exil uppträtt på flera konferenser via länk) och journalisten Glenn Greenwald som publicerade hans avslöjanden.
Enligt källor som den tyska liberal-konservativa tidskriften Cicero talat med har UD aktivt motverkat deras närvaro.
Deltagarna på SIF nomineras främst av organisationen .SE, som administrerar svenska internetdomäner. Överst på deras önskelista stod i år Snowden och Greenwald, men när listan kom tillbaka från UD, var namnen strukna. Borta var också andra skarpa övervakningskritiker som Guardians chefredaktör Alan Rusbridger och nätaktivisten Jacob Appelbaum.
Det har redan lett till ett avhopp.
Den tredje viktigaste personen bakom NSA-avslöjandena, den amerikanska filmaren Laura Poitras, har avböjt att närvara efter att ha fått veta vilka som uteslutits.
- Jag bojkottar naturligtvis varje konferens med en svart lista, säger hon till Cicero.
Stiftelsen .SE bekräftar att de lämnat sina förslag men vill i övrigt inte diskutera uppgifterna:
- Vi har valt att inte kommentera urvalet av deltagare. Men oaktat vilka som är på plats är det mycket viktigt att frågorna om övervakning och integritet diskuteras, säger .SE:s Elisabeth Nilsson.
Erik Wirkensjö, pressansvarig för konferensen på UD bekräftar att Snowden och Greenwald strukits ur nomineringslistan men slår ifrån sig kritiken:
- Över 1 500 personer nominerades, en stor majoritet av dem har alltså inte bjudits in. Över 50 procent av deltagarna är från låg- och medelinkomstländer, vi har också varit noga med att ha en jämn könsfördelning och att de representerar många olika bakgrunder.
Snowden och Greenwald var alltså inte tillräckligt intressanta. I mångfaldens namn hittar man dock flera andra manliga, västerländska journalister bland panelisterna, betydligt mer okända i övervakningsdebatten. Den motsatta sidan, övervakarna, finns däremot väl representerade. NSA-partnern Google står värd för tisdagens middag. Ulf Pehrsson, ansvarig för telekom-, reglerings- och handelspolicy på Ericsson som kritiserats av PEN-klubben för sin försäljning av spionsystem till diverse auktoritära regimer, sitter i en av panelerna. Bland andra panelister finns en amerikansk diplomat och en tidigare vice Nato-ordförande.
Och den svenska regeringen är naturligtvis ytterst ansvarig för FRA:s täta samarbete med NSA, vilket framkommit i Snowden-dokumenten.
Det hela är mer än pinsamt för Utrikesdepartementet som investerat mycket prestige i Stockholm Internet Forum.
Men pinsamma frågor kanske ministrarna nu slipper på konferensen.