Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

England får en Åkesson

English Defence League väljer demokratiska vägen

Tommy Robinson.

När ledarna för den muslimhatande gatukamporganisationen English Defence League (EDL) Tommy Robinson och hans andreman Kevin Carroll i förra veckan lämnade organisationen rumsterades det politiska landskapet på yttersta högerkanten om en del. EDL har varit ett slags stormtrupper för de mer salongsfähiga kontrajihadisterna - så kallas de som tror att västvärlden invaderas av farliga muslimer. På en gång ett pr-problem, med sina våldsamma demonstrationer, och samtidigt med förmåga att organisera gräsrötterna - även om de misslyckats kapitalt med att exportera sin rörelse till andra länder.

Robinson väljer nu den demokratiska vägen, säger han. Och beklagar att EDL blivit en tummelplats för nazister och extremister som han inte riktigt kan kontrollera. Han gör, skulle man kunna ­säga, en Åkesson. Få tror nog att han ändrat åsikt. Snarare handlar det om ett karriärdrag. Genom att lämna gatukampen bakom sig blir Robinson mer rumsren. Vägen ligger ­öppen för att till exempel blåsa liv i British Freedom Party och börja samarbeta med andra högerradikala partier och intellektuella - ­eller kanske för att få skriva i de stora tidningarna.

Vad som händer med EDL när man förlorar sin omslagspojke är oklart. Ett första test kom i lördags, då man demonstrerade i Bradford. Bara kring 300 aktivister anslöt sig. Mindre än hälften mot 2010. Får jag gissa, så går EDL nu mot att bli en högerextrem liten sekt bland andra.

Men Robinson själv lär vi nog få höra mer av.