Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Labour låter som Ukip

Högerradikaler vrider debatten om invandring åt höger

I länder som Danmark, Frankrike, Norge och Storbritannien har högerradikala partier vridit debatten om invandring åt höger genom att de borgerliga partierna anpassat sig. Ibland, som i Danmark, har omsvängningen gått djupt in i socialdemokratin.

Nu kan också brittiska Labour under trycket från UK Independence partys framgångar vara på väg ut på det sluttande planet.

Labour har i huvudsak rullat tummarna åt Ukip, eftersom partiet framför allt ätit upp högerröster. I den mån man haft en motstrategi har den varit ungefär som de svenska Socialdemokraternas. Man har krävt ordning och reda på arbetsmarknaden, fungerande kollektivavtal, kamp mot hur cyniska arbetsgivare exploaterar invandrade arbetare. Samtidigt som man stått fast vid EU:s öppna gränser och att invandring gör Storbritannien rikare.

Men sedan EU-valet blåser Ukip-vinden hårt.

I debattartiklar och intervjuer säger tunga Labourpolitiker, inklusive före detta ministrar, att partiet måste bli tuffare mot invandrare och ställa sig bakom en folkomröstning om EU-medlemskapet. Annars tar Ukip tabberas i Labours gamla fästen.

I en Eko-intervju (16 juni) dammar till exempel parlamentsledamoten John Denham av myten om den sociala turisten, och säger att Ukip bara kunnat växa för att de andra partierna talat så tyst om invandringen.

Vilket bara betyder att han inte förstått vad som skett på kontinenten, där pratet om den förfärliga invandringen i tid och otid bara gjort högerradikalerna starkare.