Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Från och med nu sätter vi plus på kulturen

Betyg ger läsarna tydligare guidning i kulturutbudet

Att guida och vägleda är en viktig del av kritiken. Det tar vi fasta på när Aftonbladet Kultur nu börjar sätta plusbetyg på litteratur, konst och teater.

Aftonbladets sexgradiga skala – från fem plus till ett minus – är redan folkligt förankrad. Över hela landet, i slott och koja, använder människor våra plus i vardagen. Att säga att något är ”tre plus” är så vedertaget att alla förstår att det betyder bra – men inget exceptionellt.

Men hittills har recensionerna på Aftonbladet Kultur, av tradition, varit pluslösa.

I en tid när allt större del av människors kulturkonsumtion styrs av algoritmer blir uppgiften att guida till viktiga författarskap, konst och teater utifrån andra kriterier än strikt kommersiella allt viktigare. Aftonbladet Kultur vill hjälpa läsarna att upptäcka de bästa diktsamlingarna eller varna för de överskattade utställningarna. Konsumentupplysning, om man så vill.

 

Från och med nu bryter vi därför med gamla traditioner. Det gör vi för att vi hoppas att plusbetygen ska kunna ge kultursidans recensioner lite bättre synlighet i det digitala bruset och göra dem tydligare för den som söker efter expertguidning i kulturutbudet.

Förhoppningsvis kan det locka ännu fler läsare till kritiken, och därigenom vidare till konsten och kulturen. När norska NRK införde sina sifferbetyg ledde det till att antalet läsare under 30 år ökade. Det är en viktig sak för kultursidorna. Dessutom upptäckte man – möjligen i motsats till vad man skulle kunna tro – att läsarna stannade längre i texterna när betygen var på plats.

Motargumentet mot plusbetyg är att kritiken ska kunna göra läsningar och tolkningar som är mer komplexa än vad som kan kokas ner till en siffra mellan ett och fem. Men betygen kommer inte göra att våra kritiker börjar skriva på ett annat sätt, eller kortare. De blir en bonus. Självklart kommer Aftonbladet Kultur också att fortsätta att publicera texter som undersöker kulturen bortom plusbetygens ram. Vi satsar också på att vidga och utveckla kritiken och kulturbevakningen i olika format – som i våra poddar om konst och scenkonst, eller initierade nyhetsbrev.

 

Aftonbladet Kultur är i dag en av få kultursidor där i stort sett allt innehåll – inklusive vår kvalificerade kritik – är gratis, tillgängligt för alla. Plusbetygen i recensionerna blir ett av flera steg i vårt arbete för att fortsätta göra bra och angelägen kulturjournalistik för våra nuvarande läsare – samtidigt som vi gör vad vi kan för att nå fram till alla dem som ännu inte hittat oss.

 

Karin Pettersson, kulturchef

 

Cecilia Djurberg, scenkonstredaktör

 

Rasmus Landström, litteraturredaktör

 

Ulrika Stahre, konstredaktör