Stad för alla med ljus hud

Stockholm – en av världens mest segregerade städer

Stadshuset i Stockholm.

PÅ PLATS Stockholm, huvudstad i ett land vars klassklyftor trots allt är mindre än på många andra håll, är mer segregerad boendemässigt än många andra storstäder. Är du välavlönad och har ljus hud bor du i innerstan, saknar du något av dessa kännetecken bor du troligen längre bort från stadskärnan. Och orättvisorna är många: Ju mer homogena stadsdelarna blir desto större intolerans. Och när nätverkande blir allt viktigare betyder det att om du är arbetslös och bor med andra arbetslösa är risken rätt stor att du fortsätter att vara det.

Det fanns en tid, inte alltför avlägsen, när innerstaden var en plats att fly ifrån, och länge var stan faktiskt blandad och dynamisk. Nu består dynamiken i en kommersiell stadskärna dit många åker.

När Arenagruppen och ABF i måndags arrangerade ett samtal om bostadsegregationen i Stockholm, med politiker, forskare och arkitekter, finns det ingen tvekan om intresset: publiken försöker gång på gång bryta in med synpunkter och frågor. Orsaken till segregationen är att Stockholms förorter byggdes som ”öar”, och problem har det blivit eftersom dessa öar inte fått den fullvärdiga service de från början planerats för. Dessutom byggdes det för få olika former av boende. Enbart hyresrätter här, enbart villor där.

Det var en panel där alla var nästan fånigt eniga. Tyngdpunkten i diskussionen blev miljonprogrammen. En och annan röst hördes för att komma därifrån: det är inte de som är problemet. Nej, ett av problemen är också omvandlingen till bostadsrätter i innerstan som har kört ut de som inte haft råd att bo kvar och effektivt stoppat möjligheten för lågavlönade att flytta in. Arkitekten och debattören Ola Anderssons önskan om att bygga en mer sammanhängande stad, vilket betyder att satsa mer på att förtäta närförorten och på så sätt låta innerstaden växa utanför tullarna, klingade ohörd.

Det vore också på sin plats att någon enda gång diskutera vilken stad vi vill ha för dem som inte börjar ensamma i ettor, flyttar ihop med pojk- eller flickvän, skaffar barn. De andra livsvägarna är osynliga på kartan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.