Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Spanska gränsvakter: Stoppa dödsstängslet

Flyktingar och asylsökande dör hängande på 22 mm långa rakbladsvassa blad

Concertina 22.  Foto: ESF

Concertina 22 är ett slags avancerad taggtråd, som består av 22 millimeter långa och 15 millimeter höga rakknivsvassa blad, som sitter med 38 millimeters mellanrum. De används för att skydda bland annat kärnkraftverk, flygplatser och ammunitionslager.

Och för att stoppa migranter.

Efter att flera hundra personer stormat stängslen i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla för att ta sig in i EU 2005, förstärkte man stängslen med just Concertina, berättar den tyska tidningen Taz i ett reportage om Europas blodiga yttre gränser (5 mars).

Sedan dessa har dussintals människor skurit sig blodiga på bladen. Minst en person har dött.

Vd:n för företaget som tillverkar dödsfällan hävdar förstås att tanken inte är att skada någon, bara att avskräcka. Som om man skulle kunna avskräcka dessa migranter, som ibland färdats under svåra umbäranden i månader för att få en chans att ta sig in på europeisk jord? Den spanska högerregeringen avvisar all kritik: det här är både lagligt och nödvändigt.

Men nu ställs man, berättar Taz, inför en oväntad motståndare, då gränsvakternas fackförbund i vintras protesterade mot att medlemmarna tvingas se döende männi­skor. Det orsakar ”onödig stress”.

Så kanske blir det inte en omsvängning i migrationspolitiken, eller ett politiskt skifte i Spanien som sätter p för taggtråden.

Utan ett skyddsombud.