Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Innehar antagligen världsrekord i sakfel”

Kjöllers artikel full av fel – DN vägrade rätta

Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter. Foto: Anders Deros

Att Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller tillhör de mindre pålitliga i sitt gebit visade Gellert Tamas övertygande på dessa sidor i onsdag. Vilket naturligtvis blir särskilt pikant då hon nu ger ut en bok där hon läxar upp andra slarviga och hårdvinklande journalister.

Faktum är att Kjöller antagligen innehar världsrekordet i antal sakfel per nedslag.

Det satte hon den 25 september 2008. I ett replikskifte med det Europeiska Sociala Forumet (ESF) i Malmös företrädare Sara Andersson skrev Kjöller följande medaljvinnande rader:

”Det är bra att ESF nu tar avstånd från vandalism. Det gör rörelsen nämligen inte i det principprogram som deltagande organisationer måste skriva under. Det enda våld man där är emot är ”det statliga”. Några demokratikrav reses inte heller. En av deltagarna i år är exempelvis Afa, en militant vänstergrupp som både i teori och praktik visat sig förtjust i våld. Reclaimarnas ”gatufest” var ingen lagskyddad politisk sammankomst. Något tillstånd hade de som vanligt inte brytt sig om att söka.”

På dessa blott 492 nedslag lyckas Kjöller klämma in tre sakfel. I själva verket ställer ESF tydliga demokratikrav. Antifascistisk Aktion, AFA, deltog inte i forumet. Och en politisk gatufest utan polistillstånd har samma grundlagsskydd som manifestationer som sökt tillstånd.

I egenskap av presstalesman för forumet bad jag tidningen om en rättelse eller i alla fall en replik och tillsände dem en lång rad dokument för att styrka mina krav – forumets principprogram, deltagarlistor med mera. Men DN vägrade blankt att rätta på två av punkterna. På den tredje kunde man sträcka sig till att skriva att ESF dementerar att AFA skulle ha deltagit, medan en poliskälla påstår motsatsen och att DN inte kan ta ställning till påståendena.

Formellt ansvarig för ledarsidan var vid den här tiden Niklas Ekdal. Men han hade tillfälligt delegerat ansvaret till Johannes Åman, som i dag är chef för tidningen ledaravdelning.

Slutligen vände jag mig också till den dåvarande ansvarige utgivaren Thorbjörn Larsson.

Alla backade de upp Kjöller.

Världsrekordet var en laginsats.