Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rasismen har fäste djupt inne i poliskåren

Oskyldiga registreras utifrån etnicitet

Fot: Jan-Erik Ejenstam

2012 firade Sverige det romska kulturåret. Migrationsminister Tobias Billström (M) föreslog visumkrav mot romer från Balkan, med justitieminister Beatrice Ask (M) ville förbjuda organiserat tiggeri – en lag direkt riktad mot romer.

Och nu berättar Dagens Nyheter om hur polisen i Skåne samma år upprättade ett olagligt register över tusentals romer, ett register som för tankarna till 30-talet.

Så ser mönstret ut: vackra ord om mångfald – och värsta sortens fördomar.

Vi läser Katitzi och förfasas över en gammal ond tid. Och registrerar hennes livs levande syskon.

Det är naturligtvis en total kollaps för ett civiliserat land att staten gör upp rasregister över medborgarna. Ändå är det svårt att bli verkligt förvånad. För att hårdra det: Här i Malmö slåss vänstern mot islamofobin och högern mot antisemitismen. Romerna nämns i bästa fall i en bisats. De har inga starka företrädare  och fördomarna kan frodas fritt.

När skandalen nu briserar, svär sig polisen fri. Först försöker man lasta en enskild polis, sedan påstår man att det alls inte handlar om ett register utan en analysfil.

Det håller inte. Flera polismyndigheter har haft tillgång till registret, och ingen har slagit larm. Dataverktyget har kostat 120 000 kronor och används annars – pikant nog – för att registrera terrorister. Det kan knappast någon enskild polis ha köpt in.

Och analysfil eller register kan kvitta: man registrerar ju oskyldiga personer baserat på etnicitet oavsett ordval.

Allt tyder på att rasismen har fäste djupt inne i poliskåren.