Nu vänder vi blad

Martin Aagård håller ett inte så traditionellt jultal till kungen

Hör på det här, hans majestät...

Kära kungligheter, hemma och utomlands. Jag vill tillönska er en god fortsättning på julen. När jag blickar ut ur fönstret här på Aftonbladet ser jag ett kontorshus mitt emot. Där händer inget särskilt. Jag tror det sitter någon sorts myndighet där.

Vi har hängt upp en adventstjärna på redaktionen. Men den har ingen belysning. Det är lite knapert just nu.

Om jag går ut ur huset, ner för hela Vasagatan och lite till vänster kan jag se vårt vackra kungliga slott.

I år är det 201 år sedan marskalk Bernadotte installerades där. Det var inledningen på den långa period av offentligfinansierad trivselunderhållning som vi haft lyckan att uppleva sedan dess. En förmån som få andra länder på jorden delar med oss. Under Karl Johans tid som regent lades grunden för det moderna Sverige med Se & Hör, nazism och Snabba cash.

Det var även grunden för vår svenska monarki.

Julen, ja, julen är en tidpunkt då vi kan stanna upp ett tag för att samlas i gemenskap med våra nära och kära. Men vi måste också komma ihåg att det inte är alla som kan dela julens glädje med oss.

En slät kopp kaffe till julklappsöppningen kan för många bli en spänd och obehaglig upplevelse.

Till alla er som ångrar era porrklubbsbesök denna jul, vill jag rikta en särskild varm hälsning. Även utomlands. Det är min förhoppning att också ni kan känna något av julens glädje och att nästa år kommer att bli ett bättre och mer glädjerikt år för er. Det vilar ett särskilt ansvar på oss som under julen samlas i gemenskap över en kopp kaffe utan att det blir dålig stämning. Vi måste sträcka ut en hand till alla de som inte är lika lyckligt lottade.

Det är julens kärleksbudskap.

Julen är också en tid för eftertanke av det gångna året och för förhoppningar inför det nya. En stor händelse för mig och min familj var nyheten att Anders Lettström hållit kungen informerad om sina förhandlingar med Milan Sevo. Det var en strålande nyhetsdag och vår glädje delades med hundratusentals som följde beskedet på tv. Även utomlands. Jag vill framföra mitt och min familjs varma tack för all den glädje det har skänkt oss.

Vi gladdes även åt den tankenöt som Mille Markovic gav oss när han häromdagen skickade årets julkort till svenska folket.

Men vi får inte glömma att 2012 även bjöd på motgångar.

I Sverige bekymrade vi oss över en starkt minskande tillväxt och ökande klyftor i samhället. Växande kissblöjor, en tystare diplomati, Caremaspel och skattepengar på flykt. Ökande korruption och minskande inflytande för våra demokratiska institutioner.

Vissa av oss har börjat tala om Sverige som en bananrepublik.

Det är självfallet helt fel.

Sverige är ingen republik.

Men jag tänker mig Sverige som en banan. Avlångt, geggigt på insidan och brunt allra längst ner i söder.

Apropå bananer vet vi alla att konungen alltid engagerat sig för vår gemensamma miljö. Vi blir bara fler och fler. Jordens befolkning kommer 2050 att vara tre gånger så stor som i dag.

Hur löser vi detta problem?

Svaret på denna fråga är bättre kunskap. Ja, vi kan glädja oss åt att Sverige ligger långt fram som kunskapsnation. I Sverige startas ett flertal internationella forskningscentrum. Uppsala universitet. Stockholms universitet. En massa universitet. Även kungliga slottet startade under 2011 ett forskningscentrum om nazismen. Eftersom TV4:s internationella forskningscentrum kommit fram till att drottningens pappa var nazist och gjorde affärer på förföljelsen av tyska judar.

Det är positivt att även kungahuset engagerar sig för det svenska kunskapssamhället och vi lyckönskar dem till fler nyskapande och annorlunda forskningsresultat under 2012.

Jag vill avsluta med några rader ur den danska sagoskatten. Ekstrabladets folkkära och spännande berättelse Stripperkongen skal være morfar innehåller några trösterika rader som sammanfattar julens budskap om hopp om en ljusare framtid i en svår tid.

”I den kommende tid flyttes fokus dog formentlig fra ham, når kongefamiljen skal forøges med endnu et medlem”.

Och med detta vill jag önska er en riktigt god jul och sänder er mina varmaste lyckönskningar inför det nya året.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.