Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Borgare bör rösta på S”

Carl Rudbeck: Så slipper du extremisterna

Borgare, du bör rösta på sossarna. Så slipper du extremisterna. Det må låta som en futil vädjan från en sen natt på Sveavägen 68, men det är en uppgiven högerdebattör som skriver.

Visserligen förklär Carl Rudbeck - näringslivshögerns intellektuella alibi - sin framsynta uppmaning på Sydsvenskans ledar­sida (16 juni) till analys: jag säger inte att det borde bli så, men det är nog så här det blir.

Men syftet är inte att ta miste på.

Alliansen är rökt. I stället för att kasta bort sin röst på ett alliansparti, kommer - eller borde - borgerliga väljare därför ge sig in i slaget om vem som ska dominera en framtida S-ledd regering, resonerar han. Frågan som borgerliga väljare i praktiken har att ta ställning till är hur de vill att en vänsterregering ska se ut.

Och då är valet enkelt. Vill ni ha ett lite småtråkigt socialdemokratiskt parti eller vildhjärnor och ekonomiskt oansvariga visionärer på vänsterkanten och reaktionära och teknikfientliga naturromantiker? undrar Rudbeck retoriskt.

En cynisk desertör har talat. Bara att stuva in valtälten och banderollerna i förrådet igen, i väntan på 2018. Men om han har rätt i att loppet är kört för Alliansen - och siffrorna ljuger ju sällan - gäller detsamma naturligtvis också vänsterblockets väljare. Också de ska ta ställning till var tyngdpunkten ska ligga efter valet.

Vill ni ha en småtråkig social­demokrati? Eller visionärerna?